Nekoliko cisterni punih goriva još od ponedjeljka ujutro stoji u luci Ploče i ne zna se kada će se uputiti prema svojim odredištima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, prenosi portal Klix.ba.

cisterne luka ploce

Riječ je o cisternama koje trebaju snabdjeti gorivom kupce u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, zbog čega nekim benzinskim pumpama na ovim tržištima prijeti nestanak benzina i evrodizela, navodi Klix.ba

Naime, pojedine cisterne, koje su napunjene još juče ujutro, već su trebale iskrcati gorivo i u utorak se vratiti radi drugih kupaca. Ogorčenim vozačima, koje zanima kad će završiti ova agonija, niko ne može ponuditi pravu informaciju. Neslužbeno se saznaje da je glavni razlog prekida isporuke goriva kolaps izvoznog carinskog sistema (ICS), iako i uvozni carinski sistem (UCS) radi smo djelimično, što znači da nije osiguran kontinuitet direktnih povratnih elektronskih poruka sa serverom Carinske uprave Hrvatske.

Ipak, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić za Klix.ba je kazao kako će prekinuti svoj godišnji odmor i sutra doći na posao kako bi zajedno sa svojim kolegama radio na rješavanju ovog pitanja.

Prvih dana Hrvatske u Evropskoj uniji Dubrovnik se već našao pred nestašicom goriva i plina. Naime, na Ininim pumpama u utorak je nedostajalo benzinskog goriva evrosuper 98, a skladište plina za domaćinstva na benzinskoj pumpi u Kuparima bilo je prazno. Plina se moglo naći na Ininom prodajnom mjestu u Komolcu, no nije poznato do kada će zalihe potrajati.