Sinoć je na Trgu Svetog Tripuna u Kotoru, predstavom „Baba Jarga“ rađenoj u koprodukciji italijanskih teatara „TPO“ iz Prata i „Teatro Metastasio Stabile Della Toscana", počeo 21. kotorski festival pozorišta za djecu. Sa ovom predstavom zvanično je počeo i 5. međunarodni festival KotorArt.

Milica Kascelan prima kljuceve

„U narednih deset dana Kotor će biti grad djece pa ćemo njima po tradiciji povjeriti čuvanje grada. Sigurna sam da će to oni odlično obaviti. A naši trgovi i pijace postaće razigrane scene za još jednu bajkovitu priču u kojoj će uživati djeca i mladi, ali i svi ostali ljubitelji pozorišta“, rekla je sinoć na otvaranju festivala gradonačelnica Kotora Marija-Maja Ćatović. Ona je dodala da Festival izuzetno doprinosi popularizaciji pozorišne umjetnosti kod najmlađih i utiče značajno na umjetničko formiranje generacija djece pružajući im da iskažu svoj talenat i stvaralaštvo.

Od prvog čovjeka grada u ime djece Kotora, ali i djece gostiju Festivala, ključeve grada je primila Milica Kašćelan, učenica šestog razreda OŠ „Savo Ilić“ iz Kotora.

„Ponosna sam i srećna što su ključevi u mojim rukama. Draga djeco i moji Kotorani, poštovana gradonačelnice, vrlo mi je drago da od sve djece u njihovo ime baš ja primam ključeve grada. Znajte da su ključevi u dobrim rukama i da će za ovih deset dana Kotor biti obasjan srećom i osmjesima“, kazala je mala Milica.

U ime Ministarstva kulture Crne Gore na otvaranju je prisustvovala zamjenik ministra Dragica Milić. Ona je kazala da je ovo prvi segment KotorArta koji je kompleksna i heterogena manifestacija koja sublimira dugogodišnja značajna kulturna dešavanja u opštini Kotor. “Kroz šest festivalskih segmenata u prethodnih pet godina stvorila se jedinstvena i značajna kulturna manifestacija koja ima jake refleksije u širem kulturnom kontekstu“, istakla je Milić i dodala da će se u Kotoru desiti splet ljepote i mladosti, umjetnosti, stvaralaštva i kreativne energije, najboljih ostvarenja savremenog kulturnog stvaralaštva.

Do 10. jula Festival će imati 96 premijernih programa od čega je 16 profesionalnih pozorišnih predstava i 71 prateći program. Tu su i brojni književni, muzički i likovni programi. Njih 9 je animacionih i 80 repriznih.

Na Festivalu učestvuje više od 1000 djece i mladih umjetnika koje čine 350 profesionalaca iz 25 pozorišta kao i 10 amaterskih pozorišta, a tu su i studije i škole iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, SAD, Japana, Kine, Rusije... Među učesnicima Festivala je i Dječije pozorište iz Trebinja.