U Kongresnoj sali Hotela „Leotar“ je, u ponedjeljak 1. jula 2013. godine, održan Okrugli sto na temu „Korupcija u javnim nabavkama“.

korupcija javne nabavke

Okruglom stolu su prisustvovali vlasnici lokalnih privatnih preduzeća, kao i predstavnici lokalne vlasti i Gradske administracije. Tokom diskusije konstatovano je da je najveći stepen korupcije u javnim preduzećima. Došlo se do zaključaka da što prije treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama i izvršiti reviziju do sada provedenih javnih nabavki.

Diskutanti su mišljenja i da u novom Zakonu o javnim nabavkama treba uskladiti direktive Evropske unije o javnim nabavkama iz 2009. godine sa prijedlozima iz 2011. godine, te da da je Agencija dobro zamišljena, ali da nema ljudske resurse koji mogu implementirati zadate uslove. Jednom postavljeni uslovi tendera se ne mogu mijenjati, svaka komisija treba da se bira po stručnosti, a ne po nacionalnom ključu. Potrebno jačati kapacitete institucija, jer one predstavljaju preduslov efikasne primjene zakona, a tu je neophodna prevencija i edukacija javnosti, saopšteno je iz NDP-a Gradski odbor Trebinje.