Predsjednik Tribunala u Hagu Teodor Meron odobrio je zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika da bude ranije pušten na slobodu i to 1. septembra 2013. godine, saopšteno je danas iz Tribunala.

Momcilo Krajisnik uskoro na slobodi

U saopštenju se navodi da je Krajišnik odslužio više od dvije trećine izrečene kazne od 20 godina zatvora, uključujući i vrijeme provedeno u pritvoru.

"Međutim, Krajišnik će odslužiti pune dvije trećine kazne oko 3. avgusta 2013. godine i stoga ne može biti oslobođen ranije jer bi to značilo odstupanje od ranije prakse Tribunala", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Meron odobrio da Krajišnik bude oslobođen 1. septembra 2013. godine i da je Registraru naređeno da o tome obavijesti Veliku Britaniju, gdje nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Srpske služi kaznu.

Ovu vijest posebno emotivno dočekala su Krajišnikova djeca – kćerka Milica i sinovi Miloš i NJegoš.

Oni, kao i Momčilov brat Mirko, rekli su Srni da su se nadali da će njihov otac i brat biti oslobođen, pa čak možda i ranije, u avgustu, ali i da su strepili da bi Haški sud mogao da donese i drugačiju odluku.

"Ma zadovoljni smo mi da on bude pušten i u septembru. Samo da on izađe. Jedva čekamo. Jako dugo je bez nas. Iako smo to na neki način očekivali, sada znamo da je to i zvanično" - naglašavaju u porodici Krajišnik.

Oni ističu da ih je Momčilo, iako su svi znali koliko je i fizički i mentalno snažan čovjek, zapanjio svojim ponašanjem za sve godine zatočeništva.

"Osim toga, on je i veoma veliki vjernik i izuzetno privržen porodici i svakako da mu je to pomoglo da lakše podnese nepravdu koja mu je nanesena" – navode oni.

Izričiti su da niti on, a niti oni smatraju da je kriv za ono za šta je osuđen.

Na pitanje kakvi su Krajišnikovi budući planovi, odgovaraju da će tome najbolje reći on sam kada dođe na Pale.

Porodica ističe da se on čitav život bavio biznisom i da će vjerovatno nastaviti da se bavi time.

Krajišnika su 3. aprila uhapsili francuski komandosi iz sastava SFOR-a.

Haški sud ga je 27. septembra 2006. godine osudio na zatvorsku kaznu od 27 godina, a 17. marta 2009. godine kazna mu je smanjena na 20 godina.

Krajišnik je bio član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998. godine.