Hrvatska je, tačno u ponoć, uz vatromet i slavlje, zvanično postala 28. članica EU.

hrvatska nova clanica eu

Na graničnim prelazima ka zemljama zapadnog Balkana svečano su podignute plave zastave sa zlatnim zvijezdama.

Hrvatsku je simbolično u EU ispratio irski vicepremijer Ejmon Gilmor, a dočekao je litvanski predsjednik Dalija Gribauskajte, čija zemlja je u ponoć preuzela predsjedavanje EU.

Odbrojavanju na Trgu Bana Jelačića prisustvovalo je 170 visokih zvanica iz svijeta, a osim u Zagrebu, prigodne proslave održane su i u drugim gradovima.

Zajedničko za sve svečanosti jeste to što je u ponoć izvedena himna EU, "Oda radosti" iz Betovenove "Devete simfonije".

Svečanoj ceremoniji u Zagrebu prisustvovali su brojni zvaničnici iz EU i regiona.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je, obraćajući se okupljenima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, da je za Hrvatsku Evropa zajednica mira i sigurnosti.

"Naša je istorija bila teška, a često i tragična. Ulazimo u Evropu da bismo sebi i novim generacijama osigurali mir i stabilnost", poručio je Josipović i poželio da se EU ne zaustavi na hrvatskim granicama nego da nastavi da se širi.

Okupljenima se obratio i premijer Zoran Milanović, rekavši da je Evropa "zemlja racionalnih ljudi, koji realno doživljavaju sebe, svoju državu i ulogu zemlje u Evropi i svijetu".

On je naglasio da je Hrvatska svjesna da je od Srbije, Crne Gore, pa i BiH, udaljavaju ratni događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka, ali je izabrala da bude most prema boljoj budućnosti regiona.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, uz dobrodošlicu u EU, poručio da je Hrvatska postala potpuno demokratska zemlja u kojoj se poštuju temeljna prava i vladavina zakona i zbog toga ima pravo na sve pogodnosti koje EU može da joj pruži.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej je istakao da u novijoj istoriji zapadnog Balkana ulazak Hrvatske u EU predstavlja prekretnicu na putu prema zajedničkoj budućnosti regiona.

Prije ulaska Hrvatske u EU, posljednje proširenje bilo je 1. januara 2007. kada su Uniji pristupile Bugarska i Rumunija.