Na graničnom prelazu „Karasovići“, jutros je upriličena svečanost povodom ulaska Hrvatske u porodicu zemalja Evropske unije.

gradonacelnici Herceg Novog i Dubrovnika

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Madić sa svojim saradnicima organizovao je „Dan EU“ u Herceg Novom. Pored Mandića, svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušića, kao i glavni pregovarač Crne Gore za EU Aleksandar Andrija Pejović, šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i određen broj ambasadora.

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić je preko Andra Vlahušića prenio pozdrave, u ime Herceg Novog i Crne Gore, hrvatskom narodu, i naglasio da je ovo još jedna poruka dobrosusjedskih odnosa.
On je istakao da je Herceg Novi sada grad koji je najbliži Evropi. „Ulazak Hrvatske u EU vidim kao dobar način da ona utiče na zemlje regiona kako bi one, kroz razne projekte, mogle imati korist“, rekao je Mandić.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić je istakao da očekuje brz ulazak i Crne Gore u Evropsku uniju, a kada se to desi, i uklanjanje granica. „Zadatak Hrvatske i Crne Gore je da sve ružno ostave iza sebe, da vide svijetlu budućnost i da ljudima omoguće kvalitetniji život“, kazao je Vlahušić. On je dodao su započeli saradnju i sa gradom Trebinjem, Kotorom i Cetinjem, a od sada i sa Herceg Novim.

Svečanost je zatim nastavljena u parku „Boka", gdje su glavni akteri bila djeca iz novskih vrtića koja su simbolično puštala brodove sa zastavicama EU sa novskog Škvera. Nakon toga je u Gradskoj kafani održan panel, gdje su građani dobili odgovor da se granica sa novom članicom EU može preći uz pasoš i sa 100 evra kao garancija da će putnik imati novca da se vrati u svoju državu. Za ulazak nije potrebna viza.

Na kraju panela, Mandić je istakao da će u Herceg Novom biti otvorena Kancelarija za pretpristupne fondove.

Današnjem panelu prisustvovali su, pored Mandića, potpredsjednik opštine Tivat Krsto Bošković, predsjednica Kotorske opštine Maja Ćatović, šef Kancelarije EU u Crnoj Gori  Mitja Drobnič i državni sekretar za Evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.