Ako ovog ljeta niste u mogućnosti da odete na more ili na neku poznatu destinaciju, ne znači da svoj odmor ne možete da provedete kvalitetno. Republika Srpska obiluje prirodnim ljepotama i kulturnim dobrima u kojima zaista može da se uživa.

republika srpska turisticka ponuda

Odlazak na neku planinu, rijeku ili banju u Srpskoj, obilazak manastira, paraglajding, rafting… samo su neke od mogućnosti za odmor, zabavu i zaboravljanje na svakodnevicu. Mjesta za odmor, relaksaciju, ali i avanturizam ima svuda oko nas.

Cijene turističkih aranžmana u Srpskoj kreću se od 100 do 500 maraka, ali i sami možete da organizujete putovanje. Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, Srpska raspolaže sa oko desetak hiljada prijavljenih mjesta.

Rijeke i planine

Avanturistički i ekstremni sportovi su i ovog ljeta glavna turistička ponuda Srpske.

- I strani turisti uživaju u našem raftingu, paraglajdingu, planinarenju. Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih i domaćih turista. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma svakako su tokovi Vrbasa i Tare, ali i planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena - kaže direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović.

Na području Banjaluke i Foče se, na primjer, najveća pažnja posvećuje upravo razvoju avanturističkog turizma i ekstremnim sportovima, kao što su paraglajding, rafting, pješačenje, planinarenje i padobranski skokovi.

Nevjerovatne trenutke oni koji su po prirodi avanturisti mogu da dožive spuštajući se najljepšim dijelovima kanjona Vrbasa i Tare, na rijekama koje predstavljaju top rafting destinacije.

Posebna atrakcija je Krupa na Vrbasu, 25 kilometara od Banjaluke, gdje se može uživati u gotovo svim ekstremnim sportovima, ali i posjetiti Strikina pećina, stara crkva brvnara, stari grad Greben, manastir posvećen Svetom Iliji i uživati uz rječicu Krupu koju krase vodenice.

I ljubitelji ribolova mogu da uživaju na brojnim vodotocima Srpske, kao što su rijeke Pliva, Ribnik i Ugar, koje predstavljaju prave revire za ljubitelje flaj-fišinga.

“Flaj-fišing centar Ribnik - Pliva” je, po mišljenju mnogobrojnih turista iz Japana, Evrope i Amerike, jedna od najboljih flaj-fišing destinacija na Starom kontinentu.

Tu su vile, bungalov, restoran u kojem mogu da se probaju razni specijaliteti pripremljeni na tradicionalan način, kao i jela iz svjetskih kuhinja. Posebna su atrakcija selo u etno-stilu i podrum vina.

Etno, banjski i vjerski turizam

Jovanovićeva napominje da su tokom ljetnih mjeseci atraktivni i etno, eko, banjski i vjerski turizam.

- Kod vjerskog turizma akcenat se stavlja na istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje. Turistička organizacija ovog grada u svoju ponudu je uvrstila turističku turu koja uključuje obilazak srednjovjekovnih manastira ovoga kraja - Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačka Gračanica - rekla je Jovanovićeva.

Etno-selo “Stanišići” iz godine u godinu ostvaruje rekordan broj posjeta, a goste privlače kvalitetna gastronomska ponuda, brojni sportski tereni, dobri smještajni kapaciteti, lijepo osmišljen i uređen prostor, sadržajna ponuda vjerskog turizma... Za prenoćište uglavnom biraju etno-kuće, sa starinskim enterijerom.

Pažnju turista sve više privlači i eko-etno naselje “Kraljevsko selo Kotromanićevo”, koje je sagrađeno na dvadesetom kilometru od Doboja. Tu su postavljene stogodišnje kućice, takozvana udžere.

Sve je poznatije i područje Šipova i njegove okoline. U blizini Šipova nalazi se izletište Janjski otoci, legendarni spoj prirodne sile i ljepote, kao i izvor Plive, gdje se zaista može uživati u nesvakidašnjem ambijentu i ukusnoj hrani.

Dan možete da provedete i na atraktivnom izletištu “Eko-centar Ljekarice”, između Banjaluke i Prijedora ili u “Mlinskoj rijeci” kod Čelinca.

Za ljubitelje prirode tu je Zelenkovac, planinsko izletište koje se nalazi pored sela Podrašnica u Mrkonjić Gradu.

Izletište je sačinjeno od doline istoimenog potoka, na kojem je prije nekoliko vijekova izgrađeno petnaestak vodenica. Jednu od njih je 1985. proširio i preuredio u svoj atelje slikar Borislav Janković.

Da je turistička ponuda RS svestrana i da su na raspolaganju destinacije i za one koji vole mirniji odmor, pokazuju brojni banjski centri u Srpskoj.

Bogatu ponudi imaju banja Vrućica u Tesliću, banja Slatina, banja Dvorovi u Bijeljini, Višegradska banja…

Jovanovićeva ističe da je banjski turizam sve popularniji.

- Banjski centri Srpske ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga - kazala je Jovanovićeva.

Ima i onih koji u banje dolaze isključivo zbog odmora. Banjski centar “Banja Vrućica” u Tesliću, osim usluge liječenja, raspolaže ekskluzivnim velnes i kongresnim centrom, a banja “Dvorovi” nudi bazene sa ljekovitim i termalnim vodama, otvorene bazene i sportske terene.

Nacionalni parkovi i pećine

Jovanovićeva naglašava da su i nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska veoma interesantne turističke destinacije.

- Posjetioci ovih prirodnih oaza mogu da uživaju u raznovrsnim sadržajima, kao što su planinarenje, šetnja uređenim pješačkim stazama, lov, ribolov... Posjeta ovim parkovima može imati i edukativni karakter, zahvaljujući burnim dešavanjima koja su se odigrala na njihovom tlu - naglasila je Jovanovićeva.

U okviru Nacionalnog parka “Sutjeska” pravi izazov za turiste predstavlja prašuma Perućica, najveći očuvani prašumski rezervat u Evropi.

Ljubitelji avanturizma mogu da obiđu i neke od pećina u RS koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Najduža pećina je Velika pećina.

Tu su i pećina Orlovača u opštini Pale, kao i najveći ledeni podzemni objekat u Republici Srpskoj - jama Ledana u opštini Ribnik.

U pećini Pod lipom otkriveni su paleolitski gravirani crteži koji su najstariji na prostoru Srpske. Tu su otkrivene i kamene alatke i oruđa, artefakti koji su datirani u donji, srednji i gornji paleolit.

Neprocjenjivo blago ne samo opštine Srbac nego i cijele RS predstavlja nadaleko poznata Bardača, rezervat prirode sa 11 jezera. Bardača ima brojne mogućnosti za rekreativni turizam, a svake godine tu se održava i tradicionalni gastrofest.

Bara Gromiželj, kod Bijeljine, stara je 450 miliona godina i predstavlja destinaciju koju obavezno treba da obiđu ljubitelji prirode. To je mjesto sa živim pijeskom i staništem rijetke vrste ribe Umbra krameri.

Nećete pogriješiti ni ako odete u Foču da biste vidjeli spektakularne pješčane piramide.

Kultura i zabava

U Trebinju se može obići neki od evidentiranih 29 nacionalnih spomenika, kao i Muzej Hercegovine u kojem se nalazi ogromno arheološko blago. Tu su i kula Brankovića iz 14. vijeka, kule u Bugovini, Skočova kula u Gomiljanima.

Turisti mogu da obiđu i srpski srednjovjekovni nacionalni spomenik Stari grad u Srebrenici, Đurđevac kod jezera Perućac, srednjovjekovni manastir Presvete trojice u Sasama, a u Rogatici most na Žepi, nekropolu sa stećcima Borak, Retep-pašinu kulu, kao i još 87 lokaliteta sa 2.628 stećaka... Obavezno treba vidjeti i Ambarine u derventskom selu Detlak.

U Doboju pažnju privlači spomenička cjelina “Kastrum”, a u Banjaluci tvrđava Kastel.

Festivali, sportska takmičenja, kulturne, zabavne i brojne druge manifestacije jedan su od načina na koji se mnogi turisti odlučuju da upoznaju ljepote i duh Srpske.

Tu su “Demofest” i “Ljeto na Vrbasu” u Banjaluci, “Zvorničko ljeto”, Međunarodni rukometni turnir u Doboju, Derventski vašar... Na Plivi će se i ove godine održati Umjetnička kolonija “Pliva” u organizaciji galerije LTG, od 25. jula do 5. avgusta. Učesnici će imati priliku da stvaraju i uživaju u bajkovitom ambijentu na izvoru Plive.

Andrićgrad

- Turisti će imati jedinstven doživljaj kada posjete Andrićgrad, turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks. Smješten je na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije. Ovaj grad od kamena nastao je inspirisan djelima i likovima nobelovca Ive Andrića - istakla je Jovanovićeva.

Posjetioci mogu da prošetaju glavnom ulicom - Korzom, pogledaju građevine Andrićevog instituta, Gradske kuće, hotela, robne kuće, kao i druge objekte građene po uzoru na građevine iz doba srednjovjekovne srpske istorije i vremena austrougarske vladavine.

Jovanovićeva napominje da je u ponudi Višegrada i vožnja brodicama prelijepim kanjonom rijeke Drine.

- Poseban doživljaj je prolazak ispod Višegradske ćuprije stare pet vijekova - istakla je Jovanovićeva.

Turisti ne treba da propuste ni vožnju popularnim “ćirom”, koji saobraća na relaciji od Mokre Gore, preko Dobruna do Višegrada.

Brojke

Jovanovićeva naglašava da se iz godine u godinu bilježi trend rasta posjeta i noćenja turista u Srpskoj, pa se tako i ove godine u periodu ljetnjih mjeseci očekuje povećanje broja, kako dolazaka, tako i noćenja stranih i domaćih turista.