Mnogo skromnije od očekivanog, sinoć je, na ljetnoj pozornici u Herceg Novom, održan i samo za jedan dan okončan 19. međunarodni muzički festival Sunčane skale.

suncane skale herceg novi 2013

Pjesma "Majske kiše" Kemala Montena i hrvatske grupe "Teška industrija" dobila je najviše glasova stručnog žirija. Za Pjesmu ljeta i pobjednički hit takmičile su se 22 kompozicije. U Herceg Novi stigli su interpretatori iz 11 zemalja. Numera "Majske kiše" ponijela je titulu "Pjesma ljeta", a srebrnu statueu je dobio Danijel Pavlović iz Srbije sa pjesmom "Tri dana", dok je bronza pripala Joce Panovu iz Makedonije za pjesmu "Boli me tvoj dodir".

Poznata muzička zvijezda eks Jugoslavije Kemal Monteno je za TrebinjeLive kazao da je srećan i ponosan što je ponovo u Herceg Novom i Crnoj Gori. "Na ovoj prelijepoj pozornici i divnoj Kanli kuli vraćam uspomenu na divne 70-te godine kada su se ovdje održavali brojni nastupi i koncerti tokom ljeta", rekao je Monteno i dodao da je njegova pobjednička pjesma jedna od najslušanijih u Hrvatskoj, u posljednjih petnaest dana. On ističe da je za pobjedu najviše doprinijela Lea Mijatović sa svojim vokalom. Lea je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što je pobjeda stigla u godini kada obilježavaju jubilej od 40 godina rada i postojanja. Ona dodaje da je ovaj, već sada hit, napisala obožavateljka Ivana Maglica, koja je tekst poslala putem "Fajsbuka".

Uspjeh Kemala Montena je obradovao i ostale učesnike Festivala. Makedonac Joce Panov, koji je bio treći, kaže da je očekivao zlatnu sirenu ali „pošto je otišla u ruke Kemala Montena, legende jugoslovenske muzike, zadovoljan sam".

Za novinare uvijek interesantna Ivana Banić je istakla: "Tu smo svi zbog publike ali i da se dobro zabavimo. Pjesma je pravi ljetnji hit publike u Hrvatskoj ali i ovdje je dobro prihvaćena. Nastupala sam ponovo sa Tomislavom Tržanom kao i 2001. godine kada smo ovdje pobjedili", sjeća se poznata hrvatska pjevačica godine trijumfa na Kanli kuli.

Zadovoljan je bio i Slobodan Bučevac, direktor Festivala istakavši da je na konkurs pristiglo 210 numera, te da su selekcijom izabrane takmičarske. Kako bi sve bilo u najboljem redu, prema riječima Bučevca, cijela ekipa se odrekla honorara. On je rekao da se nada da će iduće godine još bolje biti organizovan cijeli program, jer se navršava jubilej od 20 godina postojanja.