"Vidovdan je jevanđeljski dan, Kosovski dan. Kosovo nije bajka i nije priča koja se tiče samo jednog naroda. To nije samo žila kucavica ovog naroda već je žila kucavica sveukupnog svijeta i čovječanstva. Ovi, u ovoj blatnoj zemlji, nisu u stanju da shvate kosovsku priču. Kažu ti političari, koji su nosioci jedne bezbožničke politike, da je Kosovo veoma ozbiljna tema pogotovu za nas ovdje. I pitaju mene zašto se ti bakćeš sa Kosovom pa ti si Crnogorski mitropolit. Kažem ja njima, lako bi ja da sam ja Risto Radović iz Morače. Ali ja sjedim na stolici Svetog Petra Cetinjskog, na stolici Njegoša, a Njegoš kaže da nema nade ni od koga no u Boga jedinog. On poručuje Naša nada je zakopana na Kosovu. Narod nam se poskitao i služi tuku i mandžuku. A doma nemamo. Sagorio je na Kosovu", rekao je sinoć u prigodnoj besjedi u Herceg Novom mitropolit Amfilohije učestvujući na predstavljanju 20 tomnih svojih djela, koje su organizovale hercegnovske crkvene opštine u okviru „Vidodanskog Sabora".

mitropolit amfilohije u herceg novom na besjedi

On je u nadahnutoj besjedi, živoj riječi koja je izmamila brojne aplauze, dalje rekao: -Danas u Srbiji kada spomenete Kosovo, a u Crnoj Gori od 2008. godin, kao da to nije njihov problem. U tom i jeste najveća nesreća ovoga naroda. Upravo taj odnos koji pokazuje da je marksističko titoistička indoktrinacija ostavila dubokog traga na biću ovoga naroda. Šta rade oni koji su usrećitelji Kosova. Vjerujte mi!. Kako ih nije stid da otimaju i da daju onom kome misle da pripada? Tako je bilo prije 200 godina za vrijeme Napoleona, tako je bilo za vrijeme Hitlera prije 70 godina i kao da gledaš isto se i danas događa na Kosovu i Metohiji. To što se desilo sa našom državom Jugoslavijom je sramota svjetskih političara. Kakva je god bila, bila je država, a sada imamo državice. Imamo novi džihad. Nekad je dolazio sa Istoka, a sada dolazi sa Zapada. Ovo je priprema za najveću zagonetku za beskrajnu Rusiju. Tu nije slučajno Olbrajtova rekla ne možete vi sve da vidite i isto je to rekao prije nje Napoleon i Hitler", kazao je sinoć mitropolit.

"Da li je moguće da su ti ljud oni ljudi koji ti donose sreću i rješavaju pitanje Jugoslavije, pitanje Balkana. Da li je to taj duh koji je budućnost Kosova i još šire od Kosova", zapitao se mitropolit. On je dodao da je Vidovdanska istorija i sadašnja i buduća. -To je knez Lazar i Vid po kojem se Vidovdan zove. Zato je tuga i jadi kada savremeni Srbi neće carstvo nebesko. A šta hoće... kukala im majka. Šta sad hoćete kad nemate Jugoslaviju. Hoće te male državice. Imate moderni kolonijalizam. Najveća NATO baza danas je na Kosovu. Radi čega postoji NATO pakt. Šta je NATO pakt nego četvrti Rajh. Šta je to nego nastavak fašizma i želja da zagospodare čitavim svijetom. Čekaju baš na Vidovdan da ih pozovu u Evropu . To će biti pravi praznih. Da im se smiju i priznaju da su sve dali. A dali su Kosovo. Prodali ga, izdali ga. Šta su mogli dati više od toga. Boljševici su davno poveli krvavo bratoubilačko kolo koje se do danas rasplelo. Raspliće se ali se i zapliće. Njegovi plodovi ko zna gdje su. Na djelu je novi svjetski poredak koji je imao svoju žilu kucavicu upravo na Kosovu. Mi smo rodili Evropu taj nesretni Balkan", istakao je mitrpolit Amfilohije.

-Taj nesrećni Balkan je rodio Evropu. Sparta i Atina i Konstatinopol, pa do Beograda i Moskve, to je rodilo hrišćansku Evropu. Dobro je da se ujedinimo. Nemojte mi NATO pakt. Crna Gora je mala i moćna. Idemo u Evropu ali da doprinesemo nešto, ne samo da prosimo po Evropi. Prvo što bi mogla da uradi Crna Gora, jeste da zamoli narode da rasformiraju NATO pakt. To bi bio njen doprinos toj Evropi. Da se vrati Evropa svojoj normali, svojim istinskim ljudskim pravima, da se odrekne tog duha napetog i otimanja od svijeta blaga i dobara, da se vrati sama sebi i da kroz povratak sebi pomogne i svijetu da na pravi način riješi svoja društvena i druga pitanja", zaključio je mitropolit koji je sinoć poslije večerenje u hramu svetog Arhangela Mihaila osveštao čitaonicu, galeriju i knjižaru koja nosi naziv „Freska", koja će dati veliki doprinos afirmaciji vjere i hrišćanske kulture u hercegnovskom kraju.