Svečano je bilo na Vidovom vrhu, koji se nalazi na 750 metara nadmorske visine, dijeli Mokrine i Sutorinu i sa koga se pruža divan pogled na sve četiri strane svijeta.

crkva na vidovom vthu

Na divnom vidikovcu, koji nije mogla da obamete ni sitna kiša i za jun prilično hladno vrijeme, oglasila su se crkvena zvona koja su se čula u Boki, Konavlima i Hercegovini. Odjekivala su zvona na crkvi i okupljala narod i vjernike iz Herceg Novog, Trebinja i druge zvanice koje su predvodili Vesna Lalić - konzul Republike Srbije u Herceg Novom i gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić.

Crkva Lazarica je jedna od rijetkih hramova koja je posvećena knezu Lazaru, a koja se nalazi u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. Svetu arhijerejsku liturgiju je služio vladika Grigorije sa sveštenstvom iz Herceg Novog i Trebinja. Osvećena je crkva koju je, kao zadužbinu, radio Dušan Radović–Krušo. U prigodnoj besjedi vladika Grigoriji je vjernicima poručio da se nalaze u još jednoj hercegovačko-primorskoj crkvi koja je izgrađena u gorama gdje su se, kako kaže Njegoš, zbježali u planine oni koji su oduvijek znali cijeniti slobodu. Po riječima vladike Grigorija ono što je najsvetije u čovjeku je sloboda. "Sloboda je toliko važna jer je ona temelj za ljubav.Vidovdan je srpsko ogledalo ali čovjek ne može da u priči o Vidovdanu ne čuje strašnu priču o vjeri. Zato mnogi bježe od tog ogledala i gledaju da ga zamažu, i da pokažu da je nešto drugo srpsko ogledalo. A ako je čovjek Srbin od Vidovdana i ogledala pobjeći ne može", rekao je vladika.

liturgija na vidovom vrhu

Hram je izgrađen na starim temeljima crkve, i prema riječima vladike, to je bio jedan od razloga da se uputi pismo patrijarhu i Sinodu, u kojem se moli da se ktitor ovoga hrama odlikuje ordenom Svetog Save.

U svom obraćanju ktitor Duško Radović je pozdravio sve komšije i vjernike, naglasivši da je ovo treći put u istoriji da se hram osveštava. "Želimo da se ovdje sastajemo za našeg života i za života naših potomaka. Da slavimo slavu cara Lazara, našega najčestitijeg učitelja, najčistijeg rodoljuba i junaka", rekao je, između ostalog, Radović i zahvalio se izvođaču radova Mirku Čačiću.

U ime Odbora, prisutnim se obratio Zoran Lazarević. On je istakao da je Odbor krasilo jedno veliko strpljenje, te da su dugo čekali da se pojavi ktitor kakav je Duško Radović. Crkva je, kako kaže Lazarević, rađena prema nacrtu iz 1888. godine, a projekat je uradio Mirko Kosić. On je dodao da je i Opština Herceg Novi obezbijedila određena novčana sredstva.

Na kraju vjerskog obreda svima se zahvalio i nadležni paroh protojerej stavrofor Blagota Vasiljević. Nakon toga je održana trpeza ljubavi i nastavljeno veselje.