U Trebinju je večeras svečano otvorena novopostavljena "Led" rasvjeta, koja za cilj ima uštedu električne energije do 70%, a čija je vrijednost 109.000 KM.

otvorena nova led rasvjeta u trebinju

Projekat, koji su finansirali USAID/BiH, UNDP i grad Trebinje, su otvorili  Slavko Vučurević-gradonačelnik Trebinja, David Barth-direktor USAID/BiH i Božena Bohn Kaltak-predstavnica UNDP-a.

U izjavi za medije, David Barth je istakao da projekat "Energetske efikasnosti /3E/", ima za cilj promjenu starih sijalica i ugradnju novih. "Mijenjajući ove prijašnje sijalice mi smanjujemo 64 tone karbon dioksida i štedimo opštini 28 hiljda maraka. Pored uštede, tu je i primjer kako mali broj energetske efikasnosti ima velike uticaje", rekao je Barth. On je dodao da je iz razgovora sa gradonačelnikom došao do saznanja da je grad zainteresovan za promjenu postojećih sijalica na području čitavog grada, tj. za širenje energetske efikasnosti. "Cilj je da male investicije ostvare velike prihode. A taj prihod se može upotrijebiti u razne druge projekte, koji su bitni za grad", zaključio je on.

gradonacelnik trebinja sa predstavnicima undp i usaid

Pozdravljajući predstavnike organizacija koje su finansirale ovaj projekat, gradonačelnik Slavko Vučurević je rekao da grad Trebinje ozbiljno ulazi u projekat zamijene kompletne gradske rasvjete. "Imamo kontakte sa određenim evropskim proizvođačima i nadam se da ćemo, uz pomoć USAID, UNDP i fondova, doći do određenih kreditnih sredstava i tako cjelokupan projekat postojeće rasvjete prevesti na novi sistem", rekao je on naglasivši da je u na relaciji Mejtef-stara autobuska stanica postavljena 151 nova svjetiljka.

Trenutna izdvajanja za javnu rasvjetu iznose 700.000 KM, a ugradnjom "Led" sijalica na području čitavog grada uštedilo bi se i do 600. 000 KM. Za ove projekte postoji i garancija, dodao je gradonačelnik.

"Ovo je jedan u nizu od projekata energetske efikasnosti koje UNDP radi u Trebinju i širem području Hercegovine. Organizacija koju predstavljam je pomogla izradu akcionog plana za energetsku efikasnost, a u Trebinju smo do sada, u saradnji sa Američkim kutkom, otvorili i bibilioteku na temu "Energetske efikasnosti", istakla je Božena Bohn Kaltak i dodala da je UNDP u Trebinju otvorio i Centar za zapošljavanje mladih, Centar za odvikavanje zavisnika od narkotika, a u toku je, kako kaže, i renoviranje bolničkog Odjeljenja za plućne bolesti.

Večerašnje puštanje u rad nove javne rasvjete izazvalo je veliku pažnu lokalnih, ali i državnih, medija.

otvorena nova led rasvjeta u trebinju

Podsjećamo da je u Trebinju, prije petnaestak dana, boravio i Vanja Grbić koji je sa gradonačelnikom Vučurevićem razgovarao o mogućoj saradnji oko promjene postojeće ulične rasvjete. Zinteresovanost za ovakve i slične projekte još jednom je potvrdio i sam gradonačelnik, koji je u Briselu potpisao Sporazum o energetskoj efikasnosti.