Na današnjem sastanku šefova država i vlada Evropske unije u Briselu odlučeno je da se Srbiji kao datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji dodijeli 14. januar, inače prvi dan Srpske nove godine.

srbija dobila datum za pregovore

Srbiji na današnjem sastanku nije postavljen nijedan novi uslov. Od nje se očekuje poštovanje i ispunjenje odredbi Briselskog sporazuma.

Određivanje datuma pregovora značajno je prije svega za buduće investitore i sigurnost njihovih ulaganja u Srbiju jer od tog dana iza Srbije na svojevrstan način kao garant stoji i EU. Štaviše, od tog dana Srbija će imati otvoren put ka milionskim pristupnim fondovima EU.

Sastanak u Briselu počeo je jutros oko 10.15 sati, a oko 10.40 počela je debata o Srbiji.

Evropski lideri su na kraju drugog dana samita, koji je počeo juče po podne, raspravljali o datumu na osnovu preporuke koju je prije dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savjet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica. Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka, da će tema biti proširenje EU, a upitan kakve odluke očekuje on je napomenuo da su ministri već donijeli odluke i da će se tim putem nastaviti.

Katainen je rekao i da ne očekuje da današnji sastanak dugo traje. "Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju", naveo je Katainen.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Njemačka insistirala da Savjet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uvjeri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema njemačkim zakonima obavezujući za kancelarku. Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Savjeta, mehanizam odlučivanja zahtijeva konsenzus, tako da je gotovo izvjesno da pregovori neće početi prije januara.

Lideri EU koji su se juče okupili u Briselu, uz izuzetak Katainena, nisu ni juče ni danas uoči sastanka govorili o temi proširenja. Međutim, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je na sinoćnoj konferenciji za novinare da očekuje da na samitu šefova država EU bude zaključeno da Srbija "u bliskoj budućnosti počne pregovore o članstvu u EU".

"Poslije ogromnih koraka koje je Srbija napravila u rješavanju kosovskog pitanja, poslije sastanaka premijera (Ivice Dačića i Hašima Tačija) i sporazuma koji je potpisan, Srbija pokazuje - njen premijer svakako, a nadam se i predsjednik - posvećenost da vode zemlju na evropskim temeljima sa perspektivom da se učlani u EU", kazao je Šulc.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji posljednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sjedište Savjeta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku, ali da ne zna da li će mu na ovom sastanku biti dozvoljeno da učestvuje u raspravi.

U EU je običaj da zemlje kandidati ne prisustvuju razgovorima o temama koje se tiču susjednih država, a Hrvatska će punopravna članica EU postati 1. jula, tako da formalno još ima status kandidata.