Pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip na današnji dan prije 99 godina, u Sarajevu je hicima iz pištolja izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. godisnjica atentata na franca ferdinanda gavrilo princip

Ubistvo Franca Ferdinanda poslužilo je Austro-Ugarskoj da optuži Srbiju da stoji iza atentata i započne Prvi svjetski rat.

U atentatu je učestvovalo sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gdje su se održavale vježbe do Gradske vijećnice - Mehmed Mehmedbašić, Vasa Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

Svi atentatori su uhapšeni i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Čubrilović i Ilić osuđeni su na smrt, a Princip, Čabrinović i Grabež kao maloljetnici na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli pod torturom u tamnici u Terezinu u Češkoj, ne dočekavši raspad Austro-Ugarske i oslobođenje svoje zemlje.

U Sarajevu, na mjestu gdje je atentator Gavrilo stajao u asfaltu su utisnute stope veličine njegovog stopala, koje su nestale nakon posljednjeg rata u BiH.

Most kod kojeg se dogodio atentat na austrougarskog prestolonasljednika nosio je ime po Principu, a danas se, kao i nekada ranije, zove Latinska ćuprija.

Muzej posvećen atentatorima, nazvan "Mlada Bosna", danas se zove Muzej Sarajevo 1878-1918.