NJegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u porti manastira Gračanica, u prisustvu nekoliko hiljada Srba pristiglih sa cijelog Kosova i Metohije, centralne Srbije i Republike Srpske.

patrijarh u gracanici sluzio liturgiju

Patrijarh Irinej je potom, uz sasluženje arhijereja, služio parastos na Gazimestanu posvećen kosovskim junacima i svim žrtvama palim od Kosovskog boja do danas, nakon čega su zabilježeni napadi na Srbe.

Upućujući poruku Srbima na Kosovu i Metohiji da ostanu i opstanu, da se vrate oni koji su raseljeni, te da na Kosovo i Metohiju dođu oni koji su bar jednom na njega kročili, patrijarh Irinej je rekao da nikada ne smije biti zaboravljeno Kosovo i Metohija.

"Ako to učinimo, neka nas zaboravi desnica Božija", rekao je patrijarh Irinej.

Parastos na Gazimestanu, uprkos opsežnom obezbjeđenju Euleksa i Kosovske policijske službe, i ove godine je protekao u znaku napada albanskih ekstremista na Srbe.

Komandir Stanice Kosovske policije u Gračanici Bratislav Trajković potvrdio je da je jedan autobus sa Srbima iz Gračanice pri povratku kamenovan u Mazgitu u neposrednoj blizini Gazimestana. Drugi je kamenovan na Veterniku, na izlazu iz Prištine prema Gračanici.

gazimestan 2013

Trajković je rekao da je pričinjena manja materijalna šteta i da je policija blagovremeno reagovala i spriječila ekstremiste da izazovu veće incidente.

Srni je u Hitnoj službi u Lapljem Selu kod Prištine, koja djeluje pri Domu zdravlja u Gračanici, potvrđeno da je jedna 19-godišnja djevojka povrijeđena i primljena na odjeljenje Hitne službe Doma zdravlja iz Gračanice, gdje joj je ukazana ljekarska pomoć.

Još dva lica su povrijeđena lakše. Oni imaju posjekotine i zbrinuti su u Dom zdravlja u Gračanici.

Očekuje se da će rukovodstvo Doma zdravlja Gračanica uskoro objaviti saopštenje.

Pripadnici Kosovske policijske službe rekli su da će obaviti uviđaj.