Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Srpska svjesna sebe, da brani svoje dejtonske i ustavne pozicije, te mjerka i traži vrijeme da ostvari što je moguće veću samostalnost.

milorad dodik

"Razumjeli smo da moramo politički da se borimo, nismo generacija koja bi prihvatila i gurala narod u neke nove ratove, ali dopustite da jasno i s ponosom kažemo - sveta nam je Republika Srpska, a BiH je naše moranje", rekao je Dodik u slavskoj besjedi na centralnoj proslavi Vidovdana u Bijeljini.

On je izrazio zahvalnost rukovodstvu Srpske iz vremena njenog nastajanja što nije, kako je rekao, pristajalo na trule kompromise, na rješenja koja su se nudila i bila usmjerena ka tome da Srpske na kraju nema.

"Kada na ulice Sarajeva izvode Bošnjake koji pokušavaju da nas naivno prevedu u građane, umjesto u pripadnike svog naroda, moramo da budemo oprezni i još više jedinstveni", poručio je predsjednik Srpske.

On je rekao da je spreman da se odrekne vlasti kako bi Srpska bila veća i jača, ali da nije spreman da smanjuje i slabi Republiku zarad vlasti.

"Od mene veliki svijet traži - smanji Republiku, a povećaj BiH, ali ja kažem - jačamo Republiku, a BiH ćemo jednog dana da vidimo leđa", istakao je Dodik i dodao da se od Republike Srpske i danas traže ustupci da bi se nahranio "monstrum BiH".

Predsjednik Republike Srpske je sa proslave Vidovdana poručio da je Srpska najstabilniji dio BiH i regiona i da će srpski narod i njegovo rukovodstvo nastaviti da gradi i jača poziciju Srpske.