Na poziv Evropske komisije gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, je učestvovao 24. i 25. juna na samitu u Briselu. Tim povodom gradonačelnik je danas sazvao konferenciju za medije gdje je prezentovao svoj boravak.

slavko vucurevic na konferenciji

On je istakao da je u Briselu potpisan sporazum o "Energetskoj efikasnosti", čiji je osnovni cilj smanjenje potrošnje električne energije, odnosno korišćenje sredstava za novu tehnologiju kako bi se postigao isti efekat. Sporazum podrazumijeva smanjenje svih gubitaka energije, od domaćinstava do državnih institucija i preduzeća. "Projekat smo prihvatili, jer on, prije svega, omogućava povezivanje grada Trebinja sa nekim gradom u Evropi, kao i lakše pristupanje fondovima koji su spremni da finansiraju određene projekte", rekao je Vučurević. Gradonačelnik je dodao da se u gradu pojavio projekat, ali da o njemu trenutno ne želi govoriti, te napomenuo da će grad aplicirati kako bi se on realizovao.

Samitom je predsjedavao Hoze Manuel Baroso, kao potpredsjednik Evropskog parlamenta, a jedan od savjetnik je bio Arnold Švarceneger, bivši guverner Kalifornije i čovjek koji je veoma mnogo učinio na uštedi energije i smanjenju štetnih plinova.

Sredstva sa kojim bi se finansirali ovi i slični projekti su uglavnom donacije, ali, prema riječima Vučurevića, postoje i kreditne linije sa povoljnim kamatama. Pored gradonačelnika Trebinja, iz regiona, samitu su prisustvovali predstavnici gradova iz Crne, Gore, Makedonije, Hrvatske...

Vučurević je napomenuo da je Trebinje već realizovalo određene projekte, a kao je jedan od njih je naveo instaliranje savremene Led rasvjete na području od Mejtefa od stare autobuske stanice. On je dodao da Trebinje očekuje i ponudu od Kompanije koju predstavlja Vanja Grbić, kako bi se javna rasvjeta na području čitavog grada promijenila, te se uvele Led svjetiljke. Uvođenjem tih sijalica uštedilo bi se i do 80 odsto, napominje Vučurević i naglašava da to preduzeće uštedu garantuje i u ugovoru, ako do njegovog potpisivanja dođe.