U Muzeju Hercegovine u Trebinju, danas je počeo dvodnevni naučni simpozijum „Klobuk kroz vijekove“, na kome učestvuju istoričari iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

simpozijum trebinje muzej hercegovine

Današnji skup otvorio je, u ime Akademije nauka i umjetnosti RS, akademik Marko Vuković. On je istakao da je jedan od najvažnijih obaveza srpskog naroda da čuva svojstvo, identitet i osobenost, ali i sve ostale vrijednosti koje ga čine posebnim. "Ovaj simpozijum će biti vrijedan doprinos našim aktivnostima", rekao je Vuković naskupu koji je organizovan povodom Vidovdana, 200 godina od rođenja Petra drugog Petrovića NJegoša i 100 godina od balkanskih ratova.

Prisutnim i velikom broju eminentnih ličnosti srpskog stvaralštva, obratio se i predstavnik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Zoran Lekić. „Vraćanje istorijskoj prošlosti je otvaranje puta u budućnost i zato je važno organizovanje ovoga skupa koji će, vjerujem, govoriti o jednom značajnom istorijskom događaju”, rekao je Lekić.

Pored njih na skupu su govorili i Čedomir Lučić sa Filozofskog fakulteta na Palama, Dušan Berić sa novosadskog Univerziteta i Slobodan Benderać u ime Udruženja “Klobuk”.

Učesnici simozijuma trenutno se nalaze u posjeti starom gradu Klobuk. Po povratku, nastaviće se predavanja u Muzeju Hercegovine, oko 16.30 sati.

Radno predsjedništvo, ovoga skupa, čine: prof. dr Radoslav Milošević, doc. dr Gligor Samardžić i Rajko Tanasijević, dipl. inženjer.

simpozijum o klobuku muzej hercegovine Samardžić, Milošević i Tanasijević

Podsjećamo da je, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2006. godine, Klobuk proglašen Nacionalnim spomenikom BiH i u posljednjih nekoliko godina postoje inicijative da se ovo područje dodatno zaštiti.

Na kraju simpozijuma biće formirana redakcija i tim recenzenata za zbornik radova, odnosno monografiju o Klobuku.

Organizatori skupa su Muzej Hercegovine, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske i Udruženje "Klobuk".