U selu Orovac kod Trebinja, koje je smješteno na obodu Orjenskog masiva na krovu Korjenićke župe, u završnoj je fazi izgradnja Parohijskog doma, koji se nalazi kod crkve svetog Jovana za koju nema mnogo pisanih dokumenata.

krsna slava sela orovac

Predanje kaže da je ona, kao i groblje oko nje, ostalo od hrišćana Mataruga. Kad predanje govori o sabornoj Aranđelovoj crkvi u Korjenićima da je najstarija u Hercegovini, a mletački izvještaj iz kraja 17. vijeka da je stara 1200 godina, etnolog Petar Šobjić se pita (u Orovcu boravio 1938. godine) 'Da li bi moglo biti da je i Aranđelova crkva bila hram Mataruga hrišćana, među neznabošcima Srbima Vrmljanima?'. Njemu se čini da je to vrlo moguće, i da je stanovništvo župe Vrm u ranom srednjem vijeku bilo takva mješavina Srba kao neznabožaca i Mataruga hrišćana. On je još smatrao i da su Srbi primanjem hrišćanstva nasljedili Aranđelovu crkvu ( autor ovih redova s obzirom i na predanje o crkvi smatra da se slično može reći i za crkvu Sv Jovana u Orovcu) od Mataruga.

Prema istoričarima Skariću i Jeričeku, Mataruge i Vlasi su neslovenski elemenat. Samo sa tom razlikom što su Mataruge, balkanski starosjedioci, zatekli. Srbi su ih, takođe, zatekli u župi Vrm u vrijeme seobe Slovena.

Krsna slava crkve svetog Jovana je rođenje svetog Jovana Preteče-Ivanjdan, 7. jul (24. jun). Toga dana, tradicionalno, mještani sela Orovac slave hramovsku slavu koja je i slava sela. Od 2010. godine, kada je organizacija slave u pitanju, povjerena je po jednom bratstvu. Prvi domaćin skupa je bilo bratstvo Deretića, zatim 2011. Begenišići. Prošle godine domaćini su bili bratstvenici porodice Grubač. Ove godine domaćin slave je bratstvo Šakotić. I sa njima Trivko Mrdić koji je zamoli da i on učestvuje u organizovanju ovogodišnjeg sabornog okupljanja Orovčana i njihovih zvanica. Na svom prvom sastanku to je bratstvo Šakotića i prihvatilo. Domaćin naredne godine je bratstvo Đajića.

Na sabornom dogovaranju, a u želji da na slavi sela bude prisutno što više ljudi, odlučeno je da se slava organizuje uvijek prve nedjelje po Ivanjdanu. Pošto ove godine Ivanjdan pada baš u nedjelju, sabor će biti održan 7. jula. Svetu liturgiju služiće paroh Korjenićke parohije otac Miroslav Ratković, a poslije toga će biti održana litija, a zatim i trpeza ljubavi, kao i narodno veselje.

parohijski dom u izgradnji selo orovac

Ove godine slava sela Orovac biće održana u parohijskom domu koji, istina, nije još završen, a koji je upravo građen akcijama mještana za ove namjene.

Po riječima Čeda Šakotića, jednog od inicijatora da se poslije duge pauze obnovi seoska slava, parohijski dom je divno mjesto za druženja i djeljenje radosti ali i tužnih trenutaka kada svi mještani mogu da organizuju pomene svojim preminulim. "Na slavama, skupovima i vjerskim praznicima, donose se i važne odluke za selo. Tako nastavljamo druženje oko svoje Crkve onako kako su kroz vijekove radila bratstva Deretića, Grubača, Begenišića, Šakotića, Đajića, Mrdića, Mićunovića, Trklji, Vujičića i Kovačevića koji su, nažalost, izumrli", kaže Čedo Šakotić.

On dodaje da se Parohijski dom još uvijek gradi i da je u njega, kroz priloge, radne akcije i druge donacije, uloženo oko sto hiljada maraka. "Trebaće još pilično sredstava da se sve dovede u funkciju", kaže on.

Na Čedovu priču za TrebinjeLive nadovezao se i Žarko J. Deretić kazaši da su mještani Orovca, bez obzira što su rasuti po cijelom svijetu, pokazali patriotizam i privrženost  svom rodnom kraju i rodnom kraju svojih očeva i djedova. "Tu smo svakog jula. Zato naši dragi Orovčani, i ostali naši gosti, dođite 7. jula da proslavimo krsnu slavu našeg hrama i sela. Dobrodošli naša braćo da se družimo i još jednom pokažemo jedinstvo i bratsku hrišćansku ljubu koja je kroz vijekove krasila naše pretke", rekao je Deretić.