Vidovdan, veliki praznik srpskog naroda, biće svečano proslavljen u Herceg Novom.

vidovdanske svecanosti herceg novi

Organizator manifestacije "Vidovdanski Sabor 2013", pod sloganom "Vidovdane moj očinji vide“, su crkvene opštine Herceg Novog koje od sutra do nedjelje organizuju niz vjerskih obilježavanja i veoma bogat kulturno-umjetnički program.

Povodom obilježavanja praznika Svetog cara Lazara i svetih mučenika srpskih, sutra na Vidovdan, u manastiru Savina biće služena Sveta liturgija koju će saborno služiti sveštenstvo manastira i gradskih parohija, sa početkom u 9 časova. U Hramu Svetog Arhangela Mihaila večernja će biti služena od 20 časova. Njegovo preosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije obaviće osvećenje čitaonice, Galerije i kafe Knjižare pod jedinstvenim nazivom „Freska“ na Belavisti. Nakon osvećenja će uslijediti predstavljanje „Izabranih djela“ mitropolita Amfilohija sa njegovom besjedom.

Na promociji će govoriti dr Dragan Hamović - književni kritičar iz Beograda, dr Mikonja Knežević iz Nikšića - docent na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i protojerej stavrofor Radomir Nikčević. U nastavku, od 21.30 sati biće održan koncert Hora „Mojsije Petrović“ iz Beograda sa spletom narodnih pjesama sa Kosova i Metohije. U subotu, 29. juna na Vidovom vrhu u 8 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija sa osvećenjem na starim temeljima novosagrađene crkve Lazarice posvećene Svetom velikomučeniku caru Lazaru. Crkva je zadužbina  Duška Radovića–Kruša i njegove porodice. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.

crkva lazarica

Povodom osvećenja ovog hrama u 20 časova je planiran Koncet Svetosavske duhovne muzike – Hora „Mojsije Petrović“ iz Beograda na Trgu Herceg Stjepana na Belavisti. U porti manastira Savina sat kasnije počeće "Vidovdanski sabor Pravoslavnih horova" u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Herceg Novi. U programu će nastupiti horovi: „Svetosavnik“ i „Sveti apostoli i jevanđelist Marko" iz Podgorice, "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića, "Sveti Jevstatije Prevlački“ iz Budve, "Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja, "Sveti Vasilije Ostroški iz Kumbora", Prvo srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo“ iz Kotora, "Roždestvo" iz Bijele i "Sveti Sava" iz Herceg Novog.

U nedjelju, 30. juna, biće služena Sveta liturgija u ruskoj crkvi Svetog Fjodora Ušakova na Savini na crkvenoslovenskom jeziku, koja se ustanovljuje ubuduće kao redovno nedjeljno bogosluženje. Služi saborno sveštenstvo hercegnovskih parohija. Za pjevnicom poje srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović“ iz Beograda. U nastavku koncerta je predviđen: Izbor sa petrogradskog koncerta hora – Miljenika petrogradske publike.