Proslavljeni režiser Emir Kusturica pozdravio je posjetu Andrićgradu više od 1.600 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i poručio da će ovaj grad, otvaranjem Andrićevog instituta i Univerziteta lijepih umjetnosti, postati i obrazovni, naučni i univerzitetski centar Republike Srpske.

emir kusturica andricgrad

Kusturica je u izjavi za sajt Univerziteta u Istočnom Sarajevu poželio dobrodošlicu organizatorima, gostima i posjetiocima Univerzitetske večeri i izrazio žaljenje što, zbog obaveza na snimanju svog novog filma, neće biti u prilici da okupljene studente pozdravi i uživo.

"Studentima i profesorima Univerziteta u Istočnom Sarajevu želim dobrodošlicu u Andrićgrad. Kapije Andrićgrada, vrata Andrićevog instituta, kojeg ćemo otvoriti na Vidovdan, kao i vrata budućeg Univerziteta lijepih umjetnosti za njih, kao i za sve članove akademske zajednice u Srpskoj, uvijek će biti otvorena", poručio je Kusturica.

Tvorac Andrićgrada naglasio je da je njegovo životno djelo, renesansni kameni grad na Drini, i zamišljen da na jednom mjestu okupi i spoji istoriju i budućnost.

"Dolazak studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu na proslavu Vidovdana i obilježavanje druge godine izgradnje Andrićgrada simbolična je poruka da smo uspjeli da ostvarimo zamišljeno. Vjerujemo da ćemo otvaranjem Andrićevog instituta i Univerziteta lijepih umjetnosti uspjeti i u namjeri da postanemo centar srpske nauke, kulture, umjetnosti i duhovnosti", rekao je Kusturica.

On se nada da će okupljeni oko Andrića i njegovog djela, "prepoznavajući znakove koje nam je ostavio, koračati njegovom stazom, tim utrtim putem, ka boljoj budućnosti".

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas će posjetiti Andrićgrad u Višegradu, gdje će, uoči Vidovdana i obilježavanja druge godine početka izgradnje grada od kamena na Drini, prisustvovati Univerzitetskoj večeri i koncertu beogradske rok grupe "Van Gog".