Saglasnost Fudbalskog saveza BiH za odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Republike Srpske i Republike Srbije u Banjaluci izazvala je ekstremne političke tenzije u bošnjačkom dijelu Federacije BiH.

utakmica srbije i republike srpske u fudbalu

Ova odluka je u nekim federalnim medijima protumačena kao "korak ka secesiji“, kao "popuštanje antidržavnim stavovima Republike Srpske“ itd.

A, zapravo, riječ je o pukom poštivanju Dejtonskog sporazuma i ustavnim rješenjima, prema kojima sport nije naveden među ekskluzivne ingerencije BiH, što znači da je ostavljen entitetima.

Kao i uvijek kada je riječ o izvornom Dejtonskom sporazumu, čiji je dio i Ustav BiH, u bošnjačkoj javnosti, koja nije sasvim upoznata o njegovom sadržaju ili naprosto zatvara oči nastojeći da ga ignoriše, dolazi do političkih tenzija koje nemaju nikakvo utemeljenje.

Republika Srpska i Feracija BiH imaju pravo da u raznim sportovima njihove reprezentacije igraju utakmice ili da njihovi sportisti učestvuju u raznim takmičarskim ili prijateljskim mečevima, u zavisnosti od propozicija evropskih i svjetskih krovnih saveza.

Sem Olimpijade, na kojoj mogu da učestvuju samo nezavisne i priznate države, kada je riječ o bilo kojim drugim takmičenjima - poput regonalnih, evropskih ili svjetskih prvenstava o tome da li, na primjer, mogu da učestvuju Republika Srpska ili Federacija BiH, završnu riječ daju internacionalni savezi, uz prethodnu saglasnost zajedničkog saveza na nivou BiH, koji, opet, mora da poštuje "Dejton".

Poznato je da se sportisti Republike Srpske takmiče i osvajaju medalje na mnogim borilačkim internacinalnim prvenstvima. Kao i da u još nekim kolektivnim sportovima nastupaju na prijateljskim turnirima.

Ali, negativna reagovanja "buknula" su tek kada je stvar došla do fudbala, kao jednog od najpopularnijih sportova.

Mnoge selekcije raznih autonomnih oblasti sa različitim nazivima – igraju internacionalne mečeve. Dovoljno je navesti primjer Katalonije, koja često igra sa poznatim svjetskim selekcijama ili klubovima.

Za Kataloniju nastupaju mnogi sportisti koji igraju i za Španiju i niko tu ne vidi nikakav problem. A Republika Srpska i Federacija BiH su mnogo više od pukih autonomnih oblasti.

Srpska nije uspjela da odmah po potpisivanju dejtonskog papira u punom obimu ostvari svoje izvorno pravo na polju sporta. Sada se na tome radi mnogo ozbiljnije, uz puno uvažavanje Ustava BiH.

Srpska i Federacija BiH imaju pravo da se afirmišu putem sporta. Koliko će to činiti – to zavisi isključivo od njih.

Zato će meč Republike Srpske i Republike Srbije biti – istorijski. Razlog je jasan: Srpska počinje da koristi svoja sportska prava u punom kapacitetu.

S obzirom na potencijalne sastave Republike Srpske i Republike Srbije, svi ljubiljelji fudbala, računajući i fudbalske sladokusce u Federaciji BiH, mogu da se nadaju kvalitetnom fudbalu.