Šef grupe za promociju u Direkciji za evropske integracije BiH Jasenka Hadžajlija izjavila je danas da ulazak Hrvatske u EU predstavlja dobru i pozitivnu poruku vlastima BiH da je članstvo u Uniji moguće i dostižno.

forum zivot uz susjeda iz eu

Na forumu pod nazivom "Život uz susjeda iz EU" koji je održan u Trebinju, Hadžajlija je navela da je članstvo moguće u EU ukoliko se ispunjavaju zadati kriterijumi, usvajaju evropski standardi i provode sve neophodne reforme.

Ona je dodala da je ulazak Hrvatske u EU prilika za BiH da ubrza reformske procese, posebno u oblastima koje će pretrpjeti izmjene u dosadašnjim režimima.

Predstavnik poljoprivredne zadruge "Petrovo polje" iz Trebinja Jovo Runjevac smatra da su proizvođači trebali ranije da budu sapremni na ovakve korake, kao i da ulazak Hrvatske u EU za njih ima mane i prednosti.

"Prednosti su ukoliko naše proizvode uspijemo da plasiramo prema Hrvatskoj i EU, ali svjesni smo da će oni nas zapljusnuti mnogo više sa svojim proizvodima", kaže Runjevac.

On ističe da se jedino sa takvom konkurencijom ovdašnji proizvođači mogu izboriti kvalitetom proizvoda.

Forum "Život uz susjeda iz EU" organizovan je u okviru kampanje informisanja javnosti o posljedicama pristupanja Hrvatske EU na BiH koju, po zaključku Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, provodi Direkcija za evropske integracije BiH.

Na forumu, kome su prisustvovali i predstavnici poljoprivrednih udruženja, udruženja pčelara i proizvođača vina sa područja Trebinja, bilo je riječi i o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku nakon 1. jula.