Američka agencija za međunarodni razvoj u saradnji sa Gradom Trebinje i UNDP BiH, sutra veče će u Trebinju i zvanično otvoriti novu javnu rasvjetu, koja je postavljena na potezu od Mejtefa do stare autobuske stanice.

ulicna rasvjeta trebinje

Pilot projektu energetski efikasne ulične rasvjete u Trebinju, prisustvovaće i David Barth - direktor USAID/BiH, Slavko Vučurević gradonačelnik Trebinja, te Zahira Virani zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP u BiH. Svečano otvaranje rasvjete je zakazano za 20.45 časova na Kamenom mostu.

Ovo je jedan od 17 pilot projekata energetske efikasnosti koje implementira USAID-ov projekat "Ekonomija energetske efikasnosti (3E) u BiH". USAID-ov 3 E projekat je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.