Novi gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, i nadležni iz "Hidroelektrana na Trebišnjici", postigli su načelan dogovor o nadoknadi korišćenja vode iz Bilećkog jezera.

he trebisnjica placa nadoknadu gradu niksicu za potopljeno zemljiste

Godišnja nadoknada nikšićkoj opštini, od strane preduzeća koje posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, trebala bi da iznosi oko 300 hiljada evra. Riječ je o vodi koja se sliva u vještačko jezero koje je izgradnjom brane "Grančarevo", od 1961. do 1966. godine, formirano ispod izvora Trebišnjice. Potapanjem sela Miruše i Panik, 17,2 odsto sliva Bilećkog jezera čini teritorija Crne Gore i po tom pravu opština Nikšić ima mogućnost nadoknade za korišćenje prirodnih resursa koji potiču sa područja te opštine. Po međunarodnom pravu to je osnov za kompenzaciju, odnosno plaćanje nadoknade. Pitanje raspodjele hidroenergetskog potencijala sliva rijeke Trebišnjice aktuelizovano je prije 10 godina. Time se najviše bavila Elektroprivreda Crne Gore kao i vladin ekspertski tim. Akumulaciju vode Bilećkog jezera koristi i Hrvatska, odnosno hidrocentrala "Plat", sa koje se Herceg Novi snabdijeva vodom. Kako piše podgorički „Dan“, iz Vlade CG naglašavaju da je to prvi korak ka konačnom regulisanju odnosa oko vode bilećke akumulacije, koju koriste Republika Srpska i Hrvatska.

"Vodio sam razgovore sa nadležnim iz "HE Trebišnjica" i našli smo osnov po kojem oni trebaju da nam uplaćuju novac. Za sve ovo prethodno trebam da dobijem saglasnost Vlade Crne Gore", kazao je za portal "Analitika" Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić. On je dodao da po katarskom izmjerenom području 17,2 odsto teritorije sliva ovog vještačkog jezera pripada Nikšiću. "Po zakonu Republike Srpske nadoknada se plaća od količine proizvedene energije uz pomoć vode Bilećkog jezera. Na osnovu toga opštini Nikšić pripada najmanje 300 hiljada evra godišnje. Budući da je taj zakon donesen prije deset godina, napravićemo sporazum po kojem bi budžet Nikšićke opštine dobio oko tri miliona evra", pojasnio je Grbović. Po njegovom mišljenju neosporno je da ta nadoknada pripada opštini na čijem je čelu. On ističe da crnogorska Vlada, do sada, nije pregovarala sa vladom Republike Srpske

U informaciji koja se može naći na sajtu "Vlade Crne Gore", Veselin Grbović je Ministarstvu poljoprivrede dostavio 10. juna prijedlog sporazuma kako bi ga resorno ministarstvo uputilo Vladi CG na razmatranje.

U informaciji dalje stoji da će za zaključivanje navedenog ugovora biti potrebno još dosta vremena, a iz dostavljenog prijedloga sporazuma proizilazi da je "HE Trebišnjica" spremna da odmah plaća nadoknadu i to retroaktivno, navodi se u vladinoj informaciji i dodaje da bi plaćanje nadoknade bilo privremeno rješenje do konačnog regulisanja.

U informaciji Vlade takođe stoji da je neophodno postići međudržavni sporazum, ili ugovor o upravljanju vodama od zajedničkog interesa, kao krovni dokument između Crne Gore i BiH. Za zaključivanje takvog ugovora prvi put je BiH pokrenula inicijativu 2004. godine, preko tadašnje Državne zajednice, a drugi put bila je nota Ministarstva vanjskih poslova BiH od 19. aprila 2010. godine preko ambasade Crne Gore u Sarajevu. Crna Gora je u oba slučaja ozbiljno shvatila inicijative i utvrdila platformu i pregovaračke timove. Na drugu inicijativu je pripremila i nacrt svog ugovora, koji je Vlada usvojila 22. jula 2010. godine i preko Ministarstva vanjskih poslova obavijestila nadležne u BiH. Crna Gora  je tražila da BiH kao podnosilac inicijative zakaže sastanak predstavnika dvije države, ali bez uspeha. U vezi sa ovom temom, pomenuto Ministarstvo vlade Crne Gore, nema nikakvu povratnu informaciju.

Navedena informacija ima i jedan dio gdje se otkriva podatak da Skupština Republike Crne Gore šezdesetih godina prošlog vijeka, kada se gradila brana "Grančarevo", nije dala saglasnost za izgradnju odnosno potapanje sela Miruša koje su bilo njena teritorija. Sa novim ljudima i granicama, sa idejom o putu ka Evropi, Veselin Grbović kao nova ličnost na čelu nikšićke opštine, učinio je zajedno sa čelnicima HE na Trebišnjici, prvi korak da se razriješi višedecenijski nesporazum.