"Herceg Novi je danas nespreman za početak turističke sezone i nažalost i ovog puta je lokalna vlast pokazala da nema viziju razvoja grada. Ovaj sastav lokalne koalicije, koja je na vlasti u gradu, nema odgovornosti, a pogotovo za njih politička odgovornost ne znači ništa i jedino gledaju svoje lično dobro i bore se za fotelje u Upravnim odborim i za direktorske funkcije Javnih preduzeća. Izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i stvaranje da se ništa loše ne događa, doprinijeće nastavku urušavanja Herceg Novog u svim segmentima funkcionisanja lokalne zajednice", rečeno je danas na konferenciji OODPS Herceg Novi.

konferencija dps-a u herceg novom

Čelnici najveće opozicione partije u Herceg Novom, predsjednik OODPS Zoran Bošnjak i predsjednik Kluba odbornika koji pojedinačno u Parlamentu ima najviše odbornika Andrija Radman, su posebno zaprepašćeni tačkama dnevnog reda 10. redovne sjednice SO Herceg Novi koja je zakazana za 2. jul.

"Ne potcjenjujemo ni jednu temu ove Skupštine ali mnogo je više važnijih i takozvanih vitalnih tema kojim bi se ublažilo katastrofalno stanje privrednog, ekonomskog i kulturnog života grada koji je dobitnik titule najboljeg turističkog mjesta jugoistočne Evrope. Jedino što ukazuje na početak turističke sezone su povećane cijene, skuplji prevoz trajektom i parkiranja, te pojava dilera soba u parkovima, na raskrsnicama autobuskih stajalištima, a tu je i povećan broja pasa lutalicam, buka iz kafića i sl. O haosu u vodosnabdijevanju da i ne pričamo", bile su riječi Bošnjaka odnosno Radmana. Oni su u pismenom i usmenom obliku novinarima elaborirali svoje viđenje i naravno rješenja koja su, kako su rekli, kao ozbiljna partija juče predložili lokalnom Parlamentu da u program od 15 tačaka uđe i dopunska tačka dnevnog reda sa temom „Aktuelna situacija u Herceg Novom pred glavnu turističku sezonu“.

Odbornici DPS traže da se njihovi prijedlozi u vidu zaključaka usvoje i da se Skupština izjasni i obavezno deblokira žiro račune JP "Vodovod" i JP "Čistoća".

DPS zahtijeva da Skupština odmah donese odluke o razrješenju direktora, upravnih odbora, savjeta svih javnih preduzeća i ustanova u Opštini Herceg Novi, kao i da predsjednik opštine Dejan Mandić po donošenju te odluke imenuje vršioce dužnosti tih preduzeća i ustanova. Sve ovo je, kako kažu, da bi institucije, bitne za grad, nesmetano funkcionisale u toku sezone.

Po prijedlogu kluba Odbornika DPS-a, u cilju prevazilaženja problema sa vodosnabdijevanjem, obavezuje se predsjednik Mandić da otpočne pregovore o realizaciji priključenja na Regionalni vodovod ili da ponudi drugo rješenje koje bi ubuduće eliminisalo ovakve probleme. Takođe, DPS traži da lokalna uprava obezbijedi uslove za nesmetani rad JP "Čistoća", kao i da u roku od sedam dana reguliše problem čistoće u opštini i u prvobitno stanje vrati sve saobraćajnice, tj. sanira sva oštećenja nastala izvođenjem radova na izgradnji kanalizacionog kolektora.

DPS od Mandića i lokalne vlasti zahtijeva da obezbijedi uslove da ustanove kulture funkcionišu ovog ljeta, rasterećene svih političkih obračuna koalicionih partnera.

Prije saopštenih zaključaka, Bošnjak i Radman su konstatovali da je žalosno da je Herceg Novi ponovo u medijima po negativnostima, kao i da njima i građanima nije poznat način na koji će JP "Vodovod i kanalizacija" ispuniti i elementarne obaveze iz Programa mjera i aktivnosti za pripreme turističke sezone. Oni ističu da su takvog mišljenja jer je žiro račun "Vodovoda" u blokadi, a radnici od novembra mjeseca ne primaju plate.

Na novinarsko pitanje Bošnjaku, kao direktoru Regionalnog vodovoda, koliko je on kao prvi čovjek ovog preduzeća odgovoran da njegov grad jedini od šest primorskih opština nije priključen na Regionalni vodovod, on je za to optužio, kao glavnog krivca, direktora "Vodovoda" Zorana Šabanović. Bošnjak ističe da se Šabanović pismeno izjasnio da priključivanje na Regionalni vodovod  u ovom trenutku Herceg Novom nije potrebno, što je i lokalna vlast prihvatila prije par godina.