Kako izdržati još par dana i šta se može desiti do kraja sedmice u vodosnabdijevanju Herceg Novog, neizvjesno je pitanje koje ovih dana postavlja svaki građanin i njegov gost u gradu pod Orjenom.

vode u herceg novom nema

Opšti utisak je da, iako je riječ o redovnom godišnjem remontu, nije mogao i smio biti ovakav rasplet odnosno zbrka i nered da ne kažemo haos. Na terenu sa svake strane stižu informacije da je i stanje veoma teško, ako ne reći i kritično. Hercegnovska rivijera je i dalje problematična. Neredovna je isporuka u obećanim terminima od 5 do 7 i od 17 do 19 časova. Ništa nije bolje snabdijevanje vodom ni u Njivicama, na Toploj Jedan, Gomili i na Savini. Vode gotovo da i nemaju ili imaju sa slabim pritiskom u slavinama. Sve je znatno lošije nego prethodnih godina u terminima restrikcija koje su u punim terminima predviđene i ove godine od 7 do 9 i od 19 do 21 čas. Zbog tehničkih poteškoća i ljudskog faktora, manipulisanja u gradskom sistemu, obavlja se neredovna i neravnomjerna isporuka vode do potrošača, a najviše trpe potrošači u zonama iznad magistrale i višim područjima u Baošićima, Bijeloj i Kamenarima, do kojih voda danima ne dotiče.

Minulog vikenda je bilo vrlo kratko vode, tako da na Savini u soliterima i naselju, potrošači nisu imali ni petnaestak minuta vode na raspolaganju da napune bidone, uprkos velikom broju turista pogotovo porodica sa malom djecom. Neredovna i neravnomjerna raspodjela sa lokalnog izvorišta Opačica, koja je manja nego prethodnih godina u toku restrikcija, je neblagovremena. Normalizaciju vodosnabdijevanja potrošači mogu očekivati tek poslije 27. juna kada se planira da počne punjenje tunela koji sa Trebišnjice vodu vodi ka Platu. Znači, normalizacija se očekuje pri kraju ove sedmice nakon neophodne procedure punjenja rezervoara i analize kvaliteta vode u Filter-stanici u Mojdežu, koja će biti obavljena nakon dopremanja vode oko 30 km dugim cjevovodom kroz Konavle. Uspostavljanjem dotoka preko Plata oko 400 litara vode u sekundi stvoriće uslove za ukidanje restrikcija potrošačima na području opštine Herceg Novi, koji ovih sparnih i ljetnih dana trpi nestašicu vode.

Ni na plažama ne rade tuševi tako da je jedino osvježenje u moru, a svi od Njivica, Igala, obalom do Meljina i duž Rivijere, trpe nestašicu vode. Za većinu domaćih i gostiju u ovim uslovima je neobjašnjivo i nejasno zašto je tako moralo biti u junu, u danima kada počinje veći jek turističke sezone i zašto ne postoji nijedan priključak na sistem Regionalnog vodosnabdijevanja primorskih opština gdje jedino nema mjesta za hercegnovsku Opštinu.

Prozvani su i jedni i drugi, od ljudi u JP "Vodovod" u kojem bi nadležni trebalo da budu najupućeniji makar za tehnički i operativni način isporuke vode, do predstavnika Opštine i Udruženja. Na listi prozvanih su i državni organi koji uopšte ne reaguju. Zamjera se i susjednim iz Trebinja i tamošnjoj kompaniji Republike Srpske "HE na Trebišnjici", koja o krajnjem korisniku sistema sa Bilećkog jezera koje trećinom pripada slivu Crne Gore, više zastupa interese Dubrovčana nego Novljana i svih gostiju koji su zatečeni suvim slavinama ovih vrelih junskih dana.

Juče je, gostujući u programu radio Herceg Novog,  gradonačelnik Dejan Mandić najavio mogućnost da „Azmont“, investitor kompleksa u Kumboru, intezivno i ozbiljno pregovara sa državom o priključivanju Herceg Novog na Regionalni vodovod. Prvi razlog po Mandiću je da ovaj kompleks ne može u toku restrikcija da ostane bez vode i zato bi i Herceg Novi preko Luštice uskoro mogao biti povezan sa Regionalnim vodovodom i voda bi bila dovedena do Kumbora."Neće se tu stati, nego će u tih 130 sekudnih litara biti preko Pristana i Krašića vode za nas u Herceg Novom", kazao je Mandić.

Novljanima, komšijama Trebinja koje ih je ostavilo na milost i nemilost, ostalo je još od tri do pet dana da "budu žedni" i Boga mole za puštanje vode ka Platu, jer se ovako neće dugo izdržati.