Nakon brojnih protesta građana Njivica danas su radnici barskog „Hemostana“ počeli da ispumpavaju gorivo iz tankova olupine-jahte „Sirena“, koja se prije mjesec dana zapalila i veći dio nje izgorio.

jahta u moru kod naselja njivice

Vatrogasci su tada ugasili vatru i tako spriječili veću katastrofu. Od 26. maja do danas olupina jahte se nalazila u Njivicama, gdje je postojala bojaznost da gorivo iscuri i da zagadi obalu u Njivicama i Igalu. Prema riječima Jelene Raspopović, pr Ministarstva saobraćaja i pomorstva, olupina će biti izmještena u marinu "Zelenika". Kako kažu iz Ministarstva, pošto je gorivo „istočeno“, treba utvrditi da li ima oštećenja da bi se olupina mogla od Njivica do Zelenike transportovati. Takođe, treba da se obavi i detaljan uviđaj radi utvrđivanja uzroka nesreće koja se desila posljednje nedjelje u maju i eventualno pokrene odgovornost za krivce.

Prema onome što se moglo vidjeti u Njivicama danas poslijepodne, „Sirena“ se i dalje nalazila na mjesto gdje je ostavljena poslije požara. Ali po informacijama koje su juče saopštene novinarima, transportovanje će biti obavljeno kasno večeras.

Podsjećamo da je jahta, na kojoj su bili dva Poljska državljanina i jedan Njemac, izgorjela, a putnici su spašeni. Za proteklih mjesec dana nadležni organi su samo utvrdili činjenično stanje i postavili zaštitnu ogradu oko jahte da bi se spriječilo izlivanje ostatka nafte u more. Ribari, turisti, a posebno mještani Njivica, su protestovali i danas je počela evakuacija „Sirene“.