Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas po 1.000 KM za 104 učenika generacije srednjih škola u Republici Srpskoj, poručivši da su oni ponos i budućnost Srpske.

prijem za ucenike generacije

Dodik je na prijemu za učenike generacije rekao da su oni najbolje što Republika Srpska ima i dokaz da Srpska ima smisla, te im poručio da nikada ne smiju zaboraviti gdje su rođeni i gdje pripadaju.

"Ovom simboličnom sumom želimo vas nagraditi i ohrabriti na nastavite da budete najbolji u nastavku školovanja i svom profesionalnom zanimanju", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao učenicima da su oni budućnost Srpske i da nastoje da doprinesu njenom ukupnom razvoju.

Prema njegovim riječima, osnovni zadatak vlasti jeste da podrži talente i da im omogući školovanje na najboljim univerzitetima, jer je samo to garancija da će Republika Srpska u budućnosti imati solidan kadrovski i ljudski potencijal za svoj razvoj.

Dodik je poručio da je Republika Srpska stabilna, iako prolazi kroz buran period ogromnih izazova koje ne mogu da izdrže ni daleko jače i organizavanije zemlje.

"Budućnost Republike Srpske zavisi isključivo od vaše volje da ona postoji i ta volja nikada ne smije da prestane. LJubav prema Republici Srpskoj sigurno je utkana u dio vašeg obrazovanja i vaspitanja", poručio je Dodik.

Ovi mladi ljudi, kaže Dodik, svoj identitet trebaju graditi na pripadnošću porodici, prezimenu, svojoj opštini, školi, narodu i Republici, ali da pri tome ne diraju nikog, jer je drugačiji.

"Nemojte odustati od daljeg školovanja, morate imati karaktera i biti istrajni. Uvjeren sam da ćete biti usješni, kao i do sada i da ćete izabrati zanimanje koje će vas učiniti još boljim ljudima i baviti se onime čime želite, ali nemojte zaboraviti da vratite zajednici ono što ste od nje dobili", naglasio je Dodik.

On je istakao da je važno da društvo uvažava trud koji ovi učenici ulažu, te će vlast nastaviti da podržava njihov rad stipendiranjem kroz Fond "Dr Milan Jelić".

Učenik generacije banjalučke Gimnazije Dejan Gvozdenac rekao je da su se učenici generacije opredijelili za znanje i nauku, te da im puno znači što je to prepoznao i predsjednik Republike Srpske.

Prijemu je prisustvovao i ministar porosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.