Saborno i ove godine vjernici su u Herceg Novom proslavili silazak Svetog Duha na Apostole, Trojičindan.

trojicidanska litija

Posebno svečano je bilo u dva hrama koja su posvećena ovom danu, a to je u Kutima u Zelenici i u selu Ratiševini koje je smješteno između Sušćepana i Mojdeža.

Svetu liturgiju u Kutima služio je jerej Drago Pešikan, a u Ratiševini protojerej Vlado Pantelić. U Srpskoj pravoslavnoj parohiji kućanskoj  sinoć je održana praznička Večernja koju su služili sveštenici hercegnovskih parohija. Održana je i tradicionalna Trojičidanska litija jer ovo je parohija koja u toku godine ima tri litije, Vaskšnju koja se održava svakog vaskršnjeg ponedjeljka, a ove godine nije održana zbog poklapanja sa Đurđevdanom krsnom slavom mnogih porodica u ovoj parohiji, zatim Vidovdanska litija i naravno Trojičidanska kojom se obilježava hramovska slava sabornog hrama u Kutima i Zelenici.

Prigodnu besjeduo održao je iguman u penziji Marko Kalanj koji je kazao da ga je skup podsjetio na ona stara hrišćanska vremena. "Svi znamo da je Isus Hristos poslije svoga vaskrsenja obećao apostolima da će im poslati Svetog Duha i da će oni po svijetu da idu i narodu da ispovijedaju njegovu svetu nauku. Ideju hrišćanstva više niko nije mogao zaustaviti jer je to bila Božja volja", rekao je otac Marko Kalaj i dodao da  čovjek u svojim najvećim iskušenjima i mukama traži Božju pomoć. "Moramo se moliti Bogu i moramo živjeti za to. Ovaj zemaljski svijet je veoma kratak i zato i jeste svrha i cilj našeg života da se dok bitišemo psihički i duhovno pripremamo za onaj svijet. Neće nam pomoći nikakva bogatstva koja se stiču na razne načine. Ali ipak sve prolazi. Zato treba da radimo časno i pošteno i da se molimo Bogu", zaključio je otac Marko.

Poslije večernje litije održana je trpeza ljubavi gje su bili prisutni brojni vjernici i zvanice koje je predvodio gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić sa saradnicima. Bio je i znatan broj gostiju iz Trebinja, Bileće i Ljubinja.

Proslava praznika se nastavila uz narodno veselje.