NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i vladika strobijski David služili su danas svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, koja je proslavila krsnu slavu.

trojicin dan u sabornoj crkvi u mostaru

Obnova Saborne crkve, koja je zapaljena na praznik Svete Trojice u junu 1992. godine, a potom srušena do temelja, počela je 2010. godine, ali je i ovogodišnja slava proslavljena prod vedrim nebom.

Ni to kao ni veoma visoka temepratura u Mostaru nije spriječila veliki broj vjernika da prisustvuju liturgiji.

Vladika Grigorije rekao je da, iako nema ljepšeg svoda od nebeskog, ipak, očekuje da će do iduće godine biti završene kupole hrama.

"Počeli smo ispod zemlje, ali je crkva svake godine sve veća i sve je više naroda i sve je ljepše ovdje. Mi smo zbog svega toga presrećni i blagodarni Bogu i Duhu Svetom koji je u stvari graditelj crkve", istakao je vladika Grigorije.

On je istakao da je mostarski hram jedan od svjedoka da Bog voli ovaj svijet, istakavši važnost da je crkva puna ljudi, jer će i hram onda biti izidan.

trojicin dan u sabornoj crkvi u mostaru

Vladika strobijski David zahvalio je vladiki Grigoriju na pozivu da zajedno proslave praznik Svete Trojice ili Pedesetnicu, navodeći da je životno djelo svakog episkopa da čuva i obezbjeđuje jedinstvo i sabornost crkve, što episkop Grigorije i čini.

"Životno djelo arhiepiskopa ohridskog Jovana, u čije ime dolazim, jeste iscjeljenje raskola i u našoj zemlji. Arhiepiskop ohridski Jovan čami po zatvorima i Crkva biva gonjena sa ciljem da bude uništena", rekao je episkop David.

Osim velikog broja vjernika, na slavi u Mostaru bilo je dvadesetak gostiju iz Makedonije koji su stigli sa episkopom Davidom, predstavnici Katoličke crkve, konzuli Srbije i Hrvatske u Mostaru, predstavnici vlasti, ali i ugledni gosti poput košarkaškog asa Dejana Bodiroge, Fudbalske legende iz Mostara Duška Bajevića i mnogi drugi.

trojicin dan u sabornoj crkvi u mostaru

trojicin dan u sabornoj crkvi u mostaru