Mediteranski centar "Igalo" odnosno Banja „dr Simo Milošević“ u Igalu zahvaljujući igaljskom ljekovitom blatu postala je prepoznatljiva destinacija za liječenje reumatskih bolesti.

pocelo vađenje blata za potrebe instituta u igalu

Ljekovito blato “peloid“ nalazi se u u igaljskom zalivu u blizini ušća rijeke Sutorine ispod Njivica. Blato nastaje taloženjem mineralnih nanosa, uz aktivno učešće morske flore i faune. Zbog male dubine od 4 do 6 metara i obilje sunčane radijacije i uz pomoć morskog bilja, nastaje ljekovito blato zbog kojeg u Institut dolaze mnogi pacijenti. Blato se nekada vadilo ručno, a danas se angažuje mehanizacija pa se taj posao radi brzo i stvaraju se zalihe za par godina. Jedno takvo snabdijevanje upravo je u Igalu u toku.  Od juče je počelo vađenje blata za potrebe Instituta u naredne dvije-tri godine.

Radnici kotorske firme "Ju Briv" za par dana će sa dubine od oko 6 metara izvaditi blizu 700 kubika peloida.

"Posao ide po planu. Uz mehanizaciju ove firme iz Kotora angažovali smo profesionalnog ronioca koji obilježi lokaciju bogatu blatom i poslije bagerom blato se iskrcava na trajekt na kome se nalazi kamion kojim se prebacuje do luke u Zelenici, odnosno sa kojim se blato prebacuje u hangare Instituta", rekao je za TrebinjeLive izvršni direktor Instutura mr Zoran Kovačević. On je dodao da se to blato koristi za terapije, te da će do utorka biti završen veoma bitan posao.