Novljanin Ivan Salatić je jedan je od najistaknutijih mladih reditelja Crne Gore, koji svojim radom i talentom nagovještava velike mogućnosti.

reditelj ivan salatic

To je potvrdila i premijera njegovog prvog kratkog igranog filma „Intro“ u foajeu dvorane „Park“ u Herceg Novom. Film je prvi put prikazan u njegovom rodnom gradu, a prije toga on je predstavljen kao diplomski rad na FDU u Cetinju, a imao je i festivalsku premijeru na Kustendorfu, i to kao jedini predstavnik iz Crne Gore. Konkurencija na Kustendorfu je bila velika jer je bilo prijavljeno oko 400 filmova iz Njemačke, Poljske, Portugala, Velike Britanije, SAD, Kube, Koreje, Meksika, Srbije... i za prikazivanje je odabrano samo 28, a među njima je bio i „Intro“. To dokazuje sve i o kvalitetu i o njegovoj umjetničkoj vrijednosti. Film je priča o Andreju koji živi u malom primorskom gradu, kao i o neinteresantnom životu koji se ipak neočekivano i drastično mijenja do tačke sa koje nema povratka. Uloge tumače Petar Novaković i Novljanke Bojana Malinovska i Branka Knežević. Film je uglavnom sniman u Herceg Novom i Bijeloj u produkciji FDU Cetinje i TVCG. Producenti su Maja Todorović i Vojislav Vojo Kilibarda. Prikazivanje filma pratila je i prigodna izložba fotografija iz scena filma.

"Drago mi je da smo napravili ovu premijeru u Herceg Novom. Zadovoljan sam premijerom, a ideja za film je vezana za temu iz devedesetih godina kada sam bio dosta mali. Zbog tih zbivanja, koje sam gledao dječijim očima, mnoge generacije su izgubile svoj tok pravog života i to je tema ovog mog debitantskog filma", rekao je Ivan Salatić. On je dodao da je film sniman u Herceg Novom i njegovoj okolini, i da film koji nema naslova, takođe, snima u rodnom gradu. "Režiju ponovo potpisujem ja, a Ivan Marković je direktor fotografije. Debitantski film je krenuo dobro i sada ga očekuje festivalski život. Sačekajmo šta će o njemu reći publika i žiriji", kaže skromno mladi reditelj. On još ističe da je dosta festivala, te da postoje bitni ili oni manje bitni. "Bitno je da film ima svoj festivalski život i stalo mi je da uspije barem ovdje u regionu. Iako je debitantski film dosta smo bili sigurni u to što radimo. Za sada su rezultati ohrabrujući, ali želim da snimam i van Herceg Novog i vjerujem da ću u tome uspjeti", zaključuje Ivan Salatić.