U Herceg Novom već sedmi dan na snazi je restikcija vode. Velika suša i sve manja mogućnost kapaciteta izvorišta na Opačici, koji ima oko 200 sekudnih litara, učinili su da sve češće voda neredovno stiže do potrošača u cijeloj opštini.

Kamenari

Posebne teškoće čini snabdijevanje u zonama iznad magistrale u Kamenarima, Bijeloj, Baošićima, Đenovićima, Toploj, Njivicama i u Sutorini. Ipak najteža situacija je u Kamenarima. Pojedina mjesta i naselja te Mjesne zajednice nemaju vode par dana gotovo nikako, a jedna cisterna, koja je na raspolaganju, ne može podmiriti sva potraživanja. Iz JP "Vodovod" ističu da je situacija posebno teška na području Bijele od Dječijeg doma „Mladost“ do Osnovne škole „Orjenski bataljon“. Riječ je o kvaru koji će u toku dana biti otklonjen kako bi se omogućila veća propusnost ventila. Po riječima direktora "Vodovoda" Zorana Šabanovića, ventili su ponovo zatajili i u naselju Lug u Baošićima kao i u Đenovićima. To je problem koji izaziva nezadovoljstvo tako da građani sve više reaguju i negoduju posebno što vode nema u terminima predviđenim za vodu duž rivijere, a to je u periodu od 5 do 7 i od 17 do 19 časova. Takođe i u ostalim naseljima u hercegnovskoj opštini znatno se manje (čak za trećinu) isporučuje vode nego na početku restrikcija.

Sve manje vode stiže i u naselja Tople Dva, na Gomili, u Igalu na Savini. Vode i kada ima mali je pritisak u slavinama. Na području Tople u pojasu semafora u višim zgradama je takođe otežano vodosnabdijevanje. Pumpe su dotrajale i česti su kvarovi, a vode je sve manje od prije sedam dana kada je startovala restrikcija. U početku najavljivan datum od 22. juna da će biti okočano čišćenje tunela Plat, biće produžen i voda sa Trebišljice poteće tek 26. juna. Do tada ili koji dan duže, Novljane očekuju još žešće restrikcije poručuju iz "Vodovoda".