Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o boračkom dodatku, za čiju isplatu je za ovu godinu planirano 49.262.400 KM.

vlada rs za boracki dodatak 49 miliona km

Ovom uredbom uređuju se uslovi i postupak za ostvarivanje prava na borački dodatak, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Za isplatu mjesečnog i godišnjeg boračkog dodatka za ovu godinu planirano je 49.262.400 KM, a u narednom periodu sredstva za ove namjene planiraće se u skladu sa procedurom izrade i donošenja budžeta.

Vlada je utvrdila Prijedlog dokumenta okvirnog budžeta Srpske za period 2014-2016. godina, čija izrada je propisana Zakonom o budžetskom sistemu Srpske.

Namjena ovog dokumenta je da postavi okvir i gornje granice resursa, unutar kojih bi se trebao pripremati godišnji budžet.

"Ovaj dokument daje makroekonomske projekcije i projekcije budžetskih sredstava, te početna budžetska ograničenja budžetskih korisnika za sljedeću i naredne dvije godine", navodi se u saopštenju.

Cilj dokumenta je da osigura bolju povezanost između prioriteta budžetske potrošnje prema predloženim politikama Vlade i načina na koje ona alocira javne resurse.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti s ciljem uređenja stanja u ovoj oblasti i kreiranja pozitivne podloge za rješavanje predmetne materije u skladu sa istorijskim, vjerskim, običajnim i drugim tradicijama ovog područja.

Na sjednici je donesena odluka o davanju saglasnosti na Pravilnik o
uslovima i kriterijumima za dodjelu subvencija za podsticaj i razvoj privrede u ovoj godini.

Pravilnikom se propisuju uslovi i način korišćenja subvencija za podsticaj i razvoj privrede, kriterijumi za vrednovanje prijava privrednih subjekata, način utvrđivanja iznosa subvencija, kontrola i izvještavanje o namjenskom korištenju subvencija, kao i potrebna dokumentacija i obrasci.