Princ Kneževine Monako Albert II od Monaka od juče se nalazi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

princ nikola i princ albert

Svoj boravak u Boki započeo je u Tivtu gdje je posjetio Porto Montenegro. U pratnji direktora Olivera Korleta obišao je luksuznu marinu za megajahte i nautičko naselje. Zatim je Albert Drugi obišao ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Visokog gosta i njegovu pratnju pozdravio je monsinjor don Srećko Mojić koji ih je upoznao sa sredinom čiji su bili posjetioci. Albert Drugi i njegovi saradnici su produžili za Kotor i juče popodne posjetili Pomorski muzej Crne Gore. U ovoj ustanovi kulture potpisan je ugovor o zaštiti životne sredine na području Mediterana, a posebno pokušaj da se zaštiti Skadarsko jezero i pelikani kao ugrožena vrsta ptica. Potpisu ugovora prisustvova je i crnogorski princ Nikola Petrović. U drevnom gradu visoki gost se obratio novinarima istakavši da mu ovaj boravak, u vidu specijalne posjete Crnoj Gori, pričinjava veliko zadovoljstvo. "Srećan sam zbog potpisivanja Ugovora o saradnji sa Fondacijom "Princ Nikola". Nadam se da je ovo prvi korak našeg partnerstva i razmjene ideja i dobre prakse u okviru različitih oblasti koje se bave životnom sredinom", kazao je princ Albert Drugi.

Princ Nikola Petrović je izrazio zadovoljstvo ovom prvom posjetom princa Alberta. "Ovo je dobar znak za istoriju za cijelu Crnu Goru. Srećan sam što sarađujemo u oblasti ekologije. Princ Albert je od onih koji se lično angažuju u cilju očuvanja prirode, a naročito mora, što je za nas jedna od najvažnijih stvari. Siguran sam da ćemo u budućnosti raditi i druge projekte i lično ću se u tome angažovati", kazao je princ Nikola.

Princa Alberta Drugog danas će u okviru svog boravka u Crnoj Gori primiti predsjednik Filip Vujanović, premijer Milo Đukanovć i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. Saopšteno je da će princ Albert II do kraja svog boravka u Crnoj Gori podsjetiti i Nacionalni park "Durmitor".

U pratnji princa Alberta Drugog je ministar vanjskih poslova kneževine Monako Jose Badia, zatim Anne-Marie Boisbouvier savjetnik u prinčevom kabinetu, Bernard Fautrier potpredsjednih prinčeve Fondacije koja nosi njegovo ime, Laetitia Pierrat direktor za medije, komandant Laurent Soler i Michel Dotta predsjedavajući privredne komore Kneževine Monako.