Opšta bolnica u Trebinju prva je zdravstvena ustanova u BiH u kojoj je počeo projekat brze intervencije, gdje helikopterom stižu specijalizovani ljekarski timovi iz kliničkih centara Republike Srpske, ili se pacijent koji je životno ugrožen prevozi do ustanove.

opsta bolnica trebinje

Prva intervencija po takvom principu obavljena je danas u Opštoj bolnici u Trebinju gdje je, u saradnji sa helikopterskim servisom Srpske, tim ljekara iz banjalučkog Kliničkog centra doputovao i operisao pacijentkinju koja je u saobraćajnoj nesreći teže povrijeđena.

Dušan Vlatković, ortoped Opšte bolnice Trebinje, koji je radio sa timom ljekara Srni je rekao da je pacijentkinja zadobila prelom drugog slabinskog pršljen, te prelom nosnih kostiju i desnog ručnog zgloba. "Zbog rasprskavajućeg preloma, koji vrši pritisak na kičmenu moždinu, neophodna je bila hitna hirurška intervencija, ali bi transport pacijentkinje bio ekstremno rizičan", naveo je on.

Vlatković ističe da je iz tog razloga tim doputovao helikopterom i da je operacija koju su obavili banjalučki i trebinjski ljekari završena uspješno, te da se pacijentkinja osjeća dobro.

"U Republici Srpskoj postoji potreba za ovakvim vidom pomoći zbog konfiguracije terena i raštrkanosti zdravstvenih ustanova, kao i loših puteva", kaže Vlatković.

Prema njegovim riječima, za ovakve intervencije biće potrebe, posebno za one koje se odnose na politraumatizirane pacijente i one kojim je hitno potrebno vršiti intervencije iz domena invazivne kardiologije, odnosno kada je riječ o infarktu, ugradnji stentova i slično.

"Ovakav način liječenja do sada nije praktikovan u BiH ni u zemljama u okruženju. Mi smo pioniri u ovom poduhvatu, a vrijeme će pokazati opravdanost projekta“, kaže Vlatković