Izgradnja hrama Svih svetih mučenika srpskih u LJeskovom Dubu kod Gacka završena je, a osveštanje ove pravoslavn svetinje najavljeno je za 30. jun, kada će svetu arhijerejsku liturgiju služiti NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije.

ljeskov dub kod gacka

Iz Druge gatačke parohije ističu da se očekuje da ovom svetom činu prisustvuje veliki broj vjernika iz ove i susjednih opština.

Uz blagoslov episkopa Grigorija izgradnja crkve počela je u oktobru prošle godine i uz pomoć dobrotvora za kratko vrijeme su završeni
radovi.

Hram je posvećen svim svetim mučenicima srpskim, među kojima i žiteljima ovog sela stradalim od ustaša i Nijemaca 29. juna 1943. godine.

U LJeskovom Dubu je tog dana na tri stratišta na najmučkiji način pobijeno 183 ljudi - muškaraca, djece, staraca, žena i trudnica, od kojih 165 žitelja ovog sela i 18 mještana okolnih sela koji su se u trenutku ustaškog terora zatekli na tom mjestu. Među stradalima je bilo 62 djece mlađe od 10 godina.

Predsjednik Odbora za gradnju hrama jerej Danilo Dangubić, paroh Druge gatačke parohije, kaže da su mučenici LJeskovog Duba postradali za krst časni i slobodu zlatnu, ispisujući jednu jevanđeljsku priču i ostavljajući snažnu poruku malobrojnim potomcima da ih se uvijek sjećaju.

Prema narodnom predanju, sačuvanim istorijskim izvorima i crkvenim zabilješkama, a posebno na osnovu materijalnih ostataka, duhovni život starog Gacka bio je bogat i raznovrstan, ali najstariji spomenici duhovne kulture iz perioda 11. i 12. vijeka nisu sačuvani.

Iz perioda od 13. do 15. vijeka bilo je više od 20 crkvenih hramova i pet manastira, tada aktivnih, koji su nestali u turskim razaranjima tokom 15, 16. i 17. vijeka, a po predanju jedan od tih manastira nalazio se u LJeskovom Dubu.

Stanovništo LJeskovog Duba se raselilo, pa trenutno u ovom gatačkom selu živi samo jedna porodica.