Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ dobila je sudski spor protiv beogradske firme "SB soft", čime se sačuvala od odštetnog zahtjeva većeg od 107 miliona KM.

elektroprivreda rs

Glavni pravni savjetnik ERS Dragan Vujanić istakao je da je sudski spor okončan donošenjem obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH 24. maja ove godine.

"Ovom odlukom okončan je dugogodišnji sudski spor velike vrijednosti, koji je prijetio da ozbiljno ugrozi poslovanje ERS, a time i redovno snabdijevanje kupaca električnom energijom", rekao je Vujanić, a prenose "Nezavisne novine".

On je naveo da je Ustavni sud BiH posebno ukazao na to da je prvostepeni sud, odnosno Osnovni sud u Trebinju, pogrešno primijenio materijalno pravo kada je usvajao tužbeni zahtjev firme "SB soft".

Odlukom Ustavnog suda BiH odbijena je apelacija firme "SB soft" protiv ERS, s obrazloženjem da nije došlo do povrede prava apelanata na pravično suđenje niti pravo na imovinu, a koja su zaštićena Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim prvavima.

Firma "SB soft" tužila je ERS 2002. godine zbog navodnog neispunjavanja ugovora o realizaciji poslovno–informacionog sistema za potrebe elektrodistributivnih preduzeća zaključenog 1999. godine.