Tekstilni pogoni u Trebinju, Ljubinju, Nevesinju i Berkovićima u kojima bi posao trebalo da dobije više od 2.000 radnika trebalo bi da budu otvoreni u oktobru, rekao je direktor Privrednog društva "Nikola Tesla" Dragan Vučetić.

novi tekstilni pogoni na jesen

- U toku su građevinski radovi i od njihovog završetka zavisi kada će pogoni početi sa radom - istakao je Vučetić.

Oko 4.500 stanovnika opština Foča, Rogatica, Novo Goražde, Rudo, Kalinovik, Čajniče i Višegrad prijavilo se do sada za rad u tekstilnoj industriji.

Javno preduzeće "Nikola Tesla", koje sprovodi strateški program razvoja tekstilne industrije u Srpskoj, pozvalo je zainteresovane da se prijave kod lokalnih komisija.

Poziv je raspisan da bi se utvrdilo da li postoje preduslovi za realizaciju drugog klastera tekstilne industrije od 3.000 radnika u ovim opštinama.

Prvi proizvodni pogoni otvoreni su 16. maja u Bileći, a posao je dobilo 200 radnika prve smjene. Uskoro treba da počne da radi i 200 radnika u drugoj smjeni.

Fabriku tekstila otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović i njemački partneri uz prisustvo vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, ministara u Vladi RS i brojnih gostiju .

Preduzeće "Nikola Tesla" kupilo je početkom januara staru zgradu tekstilnog preduzeća "Novoteks" Trebinje u stečaju za 400.000 maraka, zatim dio bivšeg proizvodnog pogona "Bilećanka", kao i zgradu tekstilnog preduzeća "Ljubinjka-eksport" iz Ljubinja sa opremom po cijeni od 245.000 KM.

Radna mjesta
U ovoj godini za razvoj tekstilne industrije na području Hercegovine Vlada i Privredno društvo planirali su ulaganje od 20.690.000 maraka i zapošljavanje 2.500 radnika.

Ovim projektom u Trebinju bi trebalo da bude zaposleno do 800 radnika, "Ljubinjki" iz Ljubinja 350, u nevesinjskom "Fusolu" 400 radnika i 150 u Berkovićima.