U prostorijama Javne ustanove “Centar srednjih škola” u Trebinju, večeras je održana promocija certificiranih njegovatelja za stare i nemoćne osobe.

njegovatelji trebinje

Ovaj program realizovale su, u period od 03. decembra 2012. godine do 17. maja 2013.god., Centar srednjih škola i Ustanova za obrazovanje odraslih “Socijalno – edukativni centar” iz Banjaluke.

Certifikate je dobilo 16 odraslih osoba od čega četrnaest žena i dva muškarca, a radi se o javno važećem Programu kojim se stiče završno javno uvjerenje o osposobljavanju.

Projekat obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja u sklopu kojeg je osnovana ustanova “Socijalno – edukativni centar”, zajednički sprovode “Karitas” Austrija i “Karitas” BiH uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje i Vlade Gornje Austrije.

njegovatelji trebinje

Projekat je bio veoma kvalitetan i dinamičan, a sastojao se od 500 časova teorije, vježbi i praktične nastave kojima se zadovoljavaju osnovni standardi za njegu starih osoba.

Teorijski dio nastave obavljao se u Centru srednjih škola, a predavači su bili doktor i dvije više medicinske sestre. Za praktični dio projekta bila je angažovana i glavna sestra iz Doma penzionera, gdje se obavljala praksa.

njegovatelji trebinje

Uručivanju certifikata prisustvovali su direktor JU "Centar srednjih škola" Vasiljko Škrivan, direktor SEC-a  Igor Lukenda, te direktori Centra za socijalni rad Mira Ćuk i Zavoda za zapošljavanje Trebinje Vaso Kučinar, kao i zamjenik gradonačelnika grada Trebinja Neđo Ćebedžija.

Cilj projekta je bio da se poboljša njega osoba kroz osposobljavanje kvalifikovanog osoblja, kao i da se ponudi mogućnost za zaposlenje socijalno ugroženim i nezaposlenim licima, istakli su organizatori.

njegovatelji trebinje