Udruženje vozača iz Hercegovine pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći šezdesetdvogodišnjem Miloradu Samardžiću, profesionalnom vozaču iz LJutog Dola, kod Berkovića, kome su već treću deceniju noge paralisane zbog smrzavanja u snijegom zavijanom kamionu.

milorad samardzic iz berkovica

Milorad je ostao bez stana u kome je živio u Dubrovniku do devedesetih godina 20. vijeka, živi sam u neuslovnoj kući u Berkovićima, pa su vozači iz Hercegovine, kojima su se pridružile i kolege iz drugih krajeva, pokrenuli akciju da se izgradi novi objekat prilagođen za osobe sa invaliditetom.

Opština Berkovići dodijelila je besplatno plac za kuću, a počeli su se javljati i brojni donatori.

Prisjećajući se godina kada je obilazio gradove i države, upoznavao nove ljude i običaje, Milorad kaže da je to posao koji donosi mnoge promjene u životu, odricanja, da se radi sa puno ljubavi, ali da se nekada i skupo plati.

"Čudnim životnim oklonostima ostao sam invalid prikovan za kolica. Nisam tražio pomoć ni od koga. Udruženje vozača je pokrenulo akciju i hvala im puno za to“, kaže Milorad i dodaje da su mu nedavno instalirali radio-stanicu koju su donirali vozači profesionalci iz evropskih država.

On dodaje da sada može da se čuje sa velikim brojem kolega koje od ranije zna i da nikada nije sam.

Iako zavisi od kolica, Milorad se druži sa komšijama, a starim golfom koji je prilagođen za njegove potrebe, odlazi i do prodavnice i do kafane.

"I danas bih, samo da me neko smjesti u drumsku krstaricu, vozio do Londona bez gašenja i spavanja", sa sjetom priča Milorad i dodaje da njegovim venama teče nafta i želja za volanom i da je njegovo tijelo pokretno osim nogu koje su u potpunosti paralizovane.

Javljaju se mnogi humani ljudi, organizacije, preduzeća koji žele da pomognu Miloradu i u tu svrhu otvoreni su žiro-računi na koje se mogu izvršiti uplate iz zemlje i inostranstva.

Građevinski inženjer iz Trebinja Kosta Vujović uradiće besplatno projekat za kuću prilagođen osobama sa invaliditetom.

Vozači iz evropskih zemalja, koji su donirali radio-opremu, najavili su posjetu Miloradu Samardžiću krajem jula, a on se svakodnevno čuje s njima i sa drugim kolegama putem radio-veze.