Osvećenjem crkve svetog Nikole i Svetom arhijerejskom službom koju je služio mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom u grbaljskom selu Lješevići, juče je obnovljen hram koji po predanju potiče iz 18 vijeka.

mitropolit amfilohije osvestao crkvu u ljesevici

Crkva je stradala u zemljotresu 1979. godine, a obnova je počela 2010 godine.

U besjedi mitropolit je blagoslovio Grbljane koji su obnovili hram. "Gospod Vas je prosvijetlio. Duh sveti se dotakao vašeg uma i srca, pa iako Grbalj ima toliko divnih hramova. Čuvali ste i sačuvali u tegobnim vremenima ropstva mletačkog, austro-ugarsko, naci-fašističkog i komunističkog svoju dušu, vjeru hramove. Ovaj sveti hram nije pojao više od sto godina. Međutim kod Boga i u Boga je hiljadu godina kao jedan dan, a jedan dan kao hiljadu godina. Tako da danas obnavljajući ovaj hram i položivši u njega mošti Svetih mučenika iz Svete lavre Save Osvećenog i preko njih prenijevši blagoslov Svete zemlje i groba Hristovog i osluživši svetu liturgiju, samo smo nastavili onaj svešteni poj koji je ovdje trajao vijekovima, od vremena kada su prvi naši preci, ovdje položili kamen temeljac svetinji", rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je pozdravio i članove omladina iz “Kampa crnogorsko-ruskog prijateljstva Rumija“. "Evo ih ovdje naša djeca iz velike carske Rusije. Evo ih kao najrođenija braća. Rođeni po Hristu, i po Bogu i po Crkvi i po svetom pričešću. Od onih koje je rodila nama majka i koji govore jednim jezikom, ali nemaju vjere u Hrista. Biloške veze su i prinudne, ali veza ova u Hristu Gospodu je veza zasnovana na Božjoj slobodi, a gdje je sloboda tu je i istinska zajednica koja je nerazoriva kao što su razorive zajednice zasnovane na partijama, ideologijama i državama, rekao je on.

Dalje u svojoj besjedi mitropolit Amfilohije najavio je na Komniku izgradnju Sabornog hrama u Radanovićima, posvećenog Svetom velikomučeniku Lazaru kao znak zajednice u biću narodnom sa stradalnim i raspetim Kosovom i Metohijom. "Za pohvalu je da ovdje među vama u Grblju još ima ćirilice za razliku od Cetinja gdje je iščezla "liše Mitropolije i Bogoslovije". Hvale se moji Cetinjani Oktoihom, a zaboravili pismo Oktoiha i njihova djeca to više ne umiju čitati. Zato Grbljani i dalje obnavljajte Ćirilovo pismo. Svaka čast našoj braći Evropljanima. Idemo i mi u integracije ali to ne znači da izgubimo svoju dušu, savjest i svijest, dostojanstvo, kulturu, jezik i pismo", kazao je mitropolit.

U ime crkvene opštine Grbalj mitropolita i ostale zvanice među kojima je bila i Marina Jovićević Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom, pozdravio je Dejan Štilet. On je kazao da je u selu pet crkava: svete Bogorodice, svetog Haritona, svete Petke, svetog Đorđa i svetog Nikole. "Današnjim danom sve su dovedene do svoje namjene, a to je služenje Svete službe i sabiranja u njima dobrih ljudi", rekao je Štilet i zahvalio se onima koji su svojim prilozima i donatorstvom pomogli da se u protekle tri godine obnovi hram svetog Nikole.

Želja mještana Lješevića je da se uz blagoslov mitropolita renovira i Miholjska Prevlaka gdje i Lješevići imaju udjela. Predsjednik crkvene opštine Grbalj Peko Mazarak je upoznao mitropolita i ostale prisutne da je sa završetkom obnove crkve Svetog Nikole od 64 koliko ih ima u Grblju sanirano 50. Prisutne je pozdravio i protojerej stavrofor bokotorski namjesnik Momčilo Krivokapić koji je izrazio nadu da će Grbalj dati đake za polaznike Bogoslovije.

Na prijedlog nadležnog paroha Jovana, za rad na adaptaciji i doprinosu u obnovi hramova, pohvaljeni su: Dejan i Milivoj Štilet, Siniša i Tihomir Gobović, Darko Giljača i Jovica Janović. Na kraju svečanosti održana je i trpeza ljubavi.