Završnim treningom na Škveru, sutra će biti okončan prvi prekogranični vaterpolo kamp koji se od četvrtka održava u Herceg Novom.

vaterpolo kamp herceg novi

Kamp je u organizaciji VK "Jadran", a pod pokroviteljstvom Evropske unije koja finansira projekat u okviru drugog poziva Instrumenta za pretpristupnu pomoć prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore.

Na kampu učestvuje 140 dječaka kadetskog uzrasta od 13 do 16 godina. Prema riječima Branke Todorović, jednog od nosilaca realizacije programa, ovaj projekat je imao za cilj okupljanje djece iz Budve M:tel, Primorca, Katara, Juga i Jadrana, te da im, u petodnevnom druženju i osam treniga kroz vaterpolo igru, približi čari vaterpolo zajedništva i druženja. Svi učesnici kampa bili su smješteni u hotelu „Sanadu“ u Kumboru i brodom su dolazili na Škver na treninge. Uz rad sa loptom i trenige, gdje su im gosti bili i reprezentativci Boris Zloković i Aleksandar Ivović, svi učesnici kampa su bili jedna skladna cjelina predivnog projekta koji je okupio mlade ljude sa dvije strane granice.

"Očekujemo ubuduće slične projekte uz pomoć Evropske unije", kaže Branka Todorović i dodaje da su održana i dva predavanja. "Prvo je održano u petak i bilo je posvećeno temi iz sportske medicine i čuvanju i njegovanju zdravlja. Predavač je bio Ivan Lakićević psihijatar i sam sportista i sportski ljekar, sada u službi u Australiji. Drugo predavanje se odnosilo na dan Evrope, tj. o Evropskoj uniji i načinu pristupanja", kaže Todorović i dodaje da je predavanje u subotu poslijepodne održao Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora "Cedema" i profesor na FPN u Podgorici.

Mr Nikoleta Tomović, asistet Fakulteta Donja Gorica Podgorica, je održala predavanje na temu „Olimpijske igre i njihov istorijat“. Svi učesnici kao i predavači boravak na kampu kao i van sportske aktivnosti smatraju kao jedan divan doživljaj, kaže Branka Todorović.

Za Nikolu Milovića iz Jadrana kamp je jedan divan boravak koji će dugo pamtiti. "Sve je bilo odlično. Mi iz Jadrana, iako je kamp radio u našem gradu, bili smo u hotelu kao i naši prijatelji iz Dubrovnika, Budve, Kotora. Na predavanjima smo čuli i neke teme poput priče šta je to Evropska unija i kako se postaje njen član. To je tematika koja nama nije bila bliska, a dobili smo i informaciju kako je i na koji način isfinansiran ovaj projekat na kojem smo se družili i uz vaterpolo igru sklopili brojna poznanstva", rekao je Milović i dodao da će posebno pamtiti putovanja do Škvera.