U Trebinju je danas, na Olimpijskom bazenu SRC "Banje", počeo 9. Memorijalni plivački miting "Srđan i Maksim" Trebinje 2013.

plivacki miting srdjan i maksim 2013

Miting je počeo danas svečanim otvaranjem u 15.15 sati, a na njemu će danas i sutra učestvovati preko 230 plivača iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Republike Srpske.

Najzvučnije ime mitinga je plivačica dubrovačkog Juga, Tanja Šmit, dok je promoter takmičenja Borut Petrič, proslavljeni jugoslovenski plivač, a sada trener plivača Juga.

Petrič je u izjavi za TrebinjeLive istakao da su plivači Juga u Trebinje došli sa punog treninga i da ne očekuje neke značajne rezultate. "Ovo takmičenje ćemo iskoristiti kao pripremu za Državno prvenstvo koje nam slijedi za desetak dana i zbog toga smo došli na miting", rekao je Borut. On napominje da su plivači Juga po prvi put u Dučićevom gradu. "Dok sam bio trener u Sloveniji, dolazio sam u Trebinje, koje ima lijep Olimpijski bazen", kaže on. Govoreći o Tanji Šmit, inače osvajačici medalje na Evropskom prvenstvu, Borut je rekao da je ovo kao neki vid pripreme za nju, a prave rezultate očekuje na Mediteranskim igrama. On je, za kraj razgovora, istakao da ja plivanje u današnje vrijeme na mnogo većem nivou nego ranije. "Puno gradova u bivšoj državi organizuje takmičenja u plivanju, tako da možemo biti i zadovoljni", zaključio je Petrič u kratkom razgovoru za TrebinjeLive.

Za one koji ne znaju, Borut Petrič, je osvajač: srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu 1978. godine u Berlinu u disciplini 1500 m slobodno, zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1981. godine u Splitu na 400 m slobodno i srebrne na 1500 m slobodno, srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Rimu 1983. godine na 400 i 1500 m slobodnim stilom i bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 1977. godine u Jenčepingu (Švedska) na 1500 m slobodno. Zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine na 400 m slobodno i u Kazablanci 1983. godine na 200 m slobodno.

borut petric i tanja smit

Takmičenje će se nastaviti sutra u 11.00 časova. Za prva tri mjesta u svim disciplinama plivači i plivačice će biti nagrađeni medaljama, dok će novčanim nagrada biti nagrađeni po jedan plivač i plivačica na osnovi zbira dva najvrijednija rezultata po FINA bodovima.