Marko Ukropina, sa vremenom 15 minuta i 32 sekunde, pobjednik je biciklističke trke „Za sirac sira“, koja se po drugi put organizovala u selu Žakovo.

za sirac sira zakovo 2013

Za razliku od prošle godine, kada je učestvovalo tridesetak takmičara, ove godine ih je bilo četrdeset, a organizator, Planinarsko društvo „Vučji zub“ iz Trebinje, prezadovoljno je odzivom biciklista. Drugo mjesto pripalo je Trifunu Ćuku, a treće Milanu Mileniću.

Interesantna ruta krenula je makadamskim putem, zatim vijuga uskim putevima između starih kamenih kuća i njiva, a u jednom trenutku prolazi kroz dvorište jedne kuće. Dužina staze je 4141 m. Sama staza je dosta ekstremna, sa velikim usponom i jakim nizbrdicama.

Najstariji učesnik je Vojo Prelević, a najmlađi Dražen Paranos.

Pobjednik je kazao da je i pored povrede koljena, uspio osvojiti prvo mjesto. „Vozim biciklo od osmog osnovne, ali u zadnjih godinu i po dana nisam skoro ga nikako vozio zbog povrede, jer mi stvara veliki problem“, rekao je Marko Ukropina i dodao da mu je ovo prvo takmičenje u biciklizmu.

marko ukropina

Sekretar Planinarskog društva „Vučji zub“, Aleksandar Janković, je istakao da je naziv trke proizašao od promovisanja Hercegovine i sela, a biciklima i domaćim prozvodima zdrav život. „Prvenstveni cilj je bio da svi učestvujemo i da osjetimo napor kako je to kada je nešto malo teže, za razliku od gradskih staza“, rekao je Janković.

Nagrada za najbolje bicikliste je kao što naziv trke kaže – „Sirac sira“ , dakle autentični hercegovački sir, naravno uz trofej za uspomenu.

Sir je obezbijedio Božidar Božo Grče.