Pjesma "Srećan rođendan" (Happy Birthday to You) koja je poznata širom svijeta i koju dnevno izvede nekoliko miliona ljudi ogroman je izvor prihoda i diskografske kuće "Vorner mjuzik", koja je vlasnik autorskih prava na nju.

Happy Birthday to YouJedna rediteljka pokušava da joj ospori ta prava, tvrdeći da je pjesma javno vlasništvo.

Rediteljka Dženifer Nelson, koja je radila dokumentarac o ovoj numeri, otkrila je da ju je samo jedno korišćenje u jednoj sceni koštalo 1.500 dolara, a procjene su da "Vorner" na pjesmi dnevno zarađuje 5.000.

Iako je Nelsonova platila naknadu i potpisala ugovor o licenciranju, odlučila je da tuži "Vorner" u nadi da će sud u Njujorku oduzeti toj kući autorska prava.

Rediteljka je rekla da je ta pjesma, zapravo, adaptacija pjesme "Good Morning to All" iz 19. vijeka koju su dve sestre komponovale za djecu u jednom obdaništu.

U tužbi se navodi da, pošto je pjesma nastala 1893. godine, prava na nju su istekla najkasnije 1963.

"Ako 'Vorner' i posjeduje neka prava, ona su vrlo ograničena i odnose se samo na izvedbu pjesme na klaviru, i to verzije iz 1935. godine" piše u tužbi.

Numera "Happy Birthday" je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najpoznatija pjesma na engleskom.

Ako Nelsonova dobije parnicu, "Happy Birthday" će biti besplatna za sve. Ako ne, "Vorner" će i dalje skupljati kajmak najmanje do 2030.