Predstavnici boračkih organizacija iz Kotora i Herceg Novog, juče su bili na Sutjesci i obilježili 70 godina jedne od najvećih bitaka na našim prostorima u Drugom svjetskom ratu.

spomenik na sutjesci

Delegaciju boraca Herceg Novog su činili sekretar opštinskog SUBNOR-a Đoko Zloković, Miroslav Telebak i Milan Vajagić. Hercegnovski boraci su zajedno sa delegacijom pobratima iz Trebinja položili vijenac na spomen kosturnicu na Tjentištu gdje je sahranjen 3301 borac koji je poginuo u operaciji „Švarc“. Novljani i njihovi pobratimi iz Trebinja, koje je predvodio predsjednik Slavko Šanjević, dogovorili su se da zajednički 20. ili 21. juna posjete spomen obilježje u Bijeloj Gori. Ove dvije organizacije podigle su spomenik 19. juna 2011. godine obilježavajući 70 godina od napada ustaša na Bijelu Goru. Tom prilikom položiće cvijeće na mjestu gdje su otpor pružila braća Lazar i Vidak Grubač. Na taj način sačuvali su zbjeg u planini, koja se nalazi na granici sa Crnom Gorom, da ne bi doživjeli sudbinu ljudi iz Korita na putu Bileća-Gacko.

U nešto većem broju na Tjentištu su bili borci iz Kotora, Grblja, Orahovca, Risna i Morinja, njih 47. Prije odlaska na Sutjesku, članovi Udruženja iz Boke su se zadržali na Korićkoj jami, gdje su evocirali uspomene na „tragični jun 1941." godine kada su ustaše u jamu Golubnjaču bacili nedužne mještane sela Korita i ostalih mjesta od Bileće do Gacka. O tom događaju je govorio Sreten Mandić koji je porijeklom iz Gacka.

sreten mandic na korickoj jami