Porodicama 19 poginulih boraca Vojske Republike Srpske danas su u Nevesinju uručene medalje zasluga za narod - posthumno odlikovanje predsjednika Srpske Milorada Dodika.

polaganje cvijeca nevesinje

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je uručio odlikovanja, poručio je da Srpska svim poginulim borcima duguje vječnu počast i poštovanje.

"Odlikovanja koja smo uručili izraz su zahvalnosti institucija Republike Srpske za porodice koje su podnijele žrtve da bi buduće generacije živjele u slobodi", rekao je Dragičević.

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Jovan Vasiljević istakao je da je trajni zadatak čuvanje sjećanja na poginule i nestale borce.

"Opština će zajedno sa Vladom Republike Srpske nastaviti rješavanje svih problema boračkih kategorija", istakao je Vasiljević.

Predsjednik republičke Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Nedjeljko Mitrović rekao je da je današnji dan, iako tužan, istovremeno za ponos i poštovanje.

"Nadamo se da žrtve nisu bile uzaludne, pošto za rezultat imaju slobodu i dostojanstvo", istakao je Mitrović.

Predsjednik nevesinjeske organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Predrag Kovačević ukazao je da su izvršioci zločina nad Srbima u Hercegovini i poslije 21 godine nedokučivi pravdi.

"Bićemo poraženi i posramljeni, ako se ovde ne budemo okupljali i ukazivali na sve strahote koje smo preživjeli", istakao je Kovačević.

Opštinska organizacija nestalih uručila je plakete predsjedniku republičke Organizacije Nedjeljku Mitroviću, koordinatoru Službe za traženje Crvenog krsta Srpske Momčilu Škiljeviću i stradalniku Strahinji Živaku za napore koje su uložili u rješavanje problema boračkih kategorija.

Polaganju cvijeća na Spomen-kosturnicu u Nevesinju prethodilo je bacanje ruža i vijenaca u rijeku Bunu kod Mostara i paljenjem svijeća, čime je počelo obilježavanje Dana nestalih i poginulih Hercegovine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i 21 godina od stradanja srpskog naroda iz doline Neretve.

Osim Dragičevića, obilježavanju su prisustvovali predstavnici republičke Boračke organizacije i institucija Srpske, članovi porodica stradalih i članovi boračkih udruženja iz Nevesinja, Sokoca, Sarajeva, Trebinja i ostalih opština.