Povodom ovogodišnjeg jubileja Milanskog edikta i nedavnog obilježavanja 300 godina hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, sinoć je u galeriji “Josip Bepo Benković“ otvorena izložba majstora slikara Veljka Mihajlovića sa njegovim prepoznatljivim ciklusom „Konstantin“.

izlozba konstantin u herceg novom

Ciklus obuhvata najljepše primjere ikonografskog nasljeđa od oko 300 godine do sredine 18 vijeka. Njegovi radovi čine grafike gdje on majstorki i sigurno vlada tehnikom bakropisa i poznaje u potpunosti sve njene mogućnosti. On umjetnički diktira slikarsko-valerska rješenja koja crtežu daju prefinjena rješenja i mekoću i filigransku minucioznost, kaže Vojo Kilibarda akademski slikar. Izložba je posvećena jubileju 1700 godina donošenja Milanskog edikta, akta tolerancije kojim je ustanovljeno da se hrišćanima ali i svima ostalima da sloboda izbora vjere.

"Počastvovani smo ovom izložbom grafika Veljka Mihajlovića koju je organizovao generalni konzulat Republike Srbije u našem gradu. Ova putujuća izložba znači da je Herceg Novi svrstan među gradove sa dugom i značajnom izlagačkom tradicijom, ne samo na našim prostorima, već i u prostoru Evrope. Izložba nastavlja hodočašće prema Vatikanu i Nišu gdje će se održati centralna svečanost povodom 17 vijekova od potpisivanja Milanskog edikta", rekao je gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić i dodao da narode ovog kraja i  ubuduće vodi duhovno jedinstvo poniklo na ovim prostorima, te da ga slijede u ime opšteg dobra, dobra čovjeka i napretka društva u smislu pravednosti i ravnopravnosti.

Kratko je učesnike otvaranja izložbe pozdravila i Marina Jovićević generalni konzul Republike Srbije u ime organizatora, a zatim je autor Veljko Mihajlović iz Beograda, govoreći o svojoj 161 samostalnoj izložbi, kazao da je ponosan što je ponovo u Boki i Herceg Novom. "Ovo je putujuća izložba i ima puno razloga što je to tako. Tragajući za tim freskama Konstantina i Jelene obišao sam Srbiju, Bugarsku, Rumunije, Mađarsku i Crnu Goru. Neke vrijedne freske koje se nalaze na grafikama našao sam i u crkvama na Luštici. Naravno tu su i freske iz Rima. Konstatin i Jelena su simboli i zaštitnici vjere i krsta", kazao je Mihajlović na izložbi.

On u svojoj priči za portal TrebinjeLive naglašava da se cijelog svog života bavi kulturnim nasljeđem. Bilo mu je blisko i svojstveno sve što su Sloveni donijeli u svom rusaku, kao i sva vjerovanja, primanje hrišćanstva i sve što ide uz to. "Ova tema o Jeleni i Konstantinu nalazi mjesta i u nekim mojim ranijim ciklusima, a prije dvije godine kada je počela priča o jubileju Milanskog edikta, sam dopunio ono što sam ranije radio jer sam u tom cilju sa naporom obišao sve zemlje Balkana i našao dosta tog materijala koji je večeras u Herceg Novom. Ovdje su i grafike fresaka iz Grblja, Paštrovića i naravno manastira iz zaleđa Crne Gore. Kao što je rekao predsjednik Mandić izložba će "ići", povodom jubileja edikta, u Niš i Vatikan, a poslije Herceg Novog izlažem i u Budvi i Petrovcu", kaže on. Mihajlović kaže da je prije 20 godina u Tivtu imao izložbu posvećenu manastiru Hilandaru i nekako je, kaže, ostao u tom miljeu.

"Obišao sam sve manastire po Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i tako se slagala neka priča. U Trebinju mi se dopao manastir Tvrdoš ali tamo nema mnogo slikarstva koje bi privuklo moje interesovanje. Ono što želim da istaknem je to da ova izložba nije rađena zbog jubileja Milanskog edikta ali eto nametnulo se i radio sam žestoko ove dvije godine. Sigurno ću ovog ljeta nastaviti neku Hilandarsku priču", rekao je Mihajlović. On je za TrebinjeLive otkrio da je riječ o odslikavanju tvđave blizu manastira na pristaništu Hilandar. "To je prvo što Vam se ukaže kade posjetite ovo svetilište i moj sljedeći rad biće posvećen tom svetom Vasiliju na moru. Zamislo sam da to bude epopeja čovjeku koji vjeruje u Boga i vječni život", zaključio je on.