Povodom Spasovdana hramoske slave crkve Svetog Vaznesenja na Toploj, sinoć je ulicama Herceg Novog održana veličanstvena litija koju su mnogi uporedili sa onim što se 12. maja na dan svetog Vasilija Ostroškog doživi u Nikšiću ili 12. jula na Petrovdan u Bijelom Polju.

spasovdanska litija herceg novi

Kolona ljudi krenula je sa Tople prema centru grada sa znamenjima svake litije predvođena mitropolitom Amfilohijem i episkopom Atanasijem Jevtićem i sa sveštenstvom i zvanicama koje su predvodili Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Marina Jovićević i gradonačelnik Dejan Mandić. Ne pamti se na jednom mjestu, ne bar za ove prilike, više ljudi. Tome svemu ton lijepog dala su djeca. Na Belavisti kod crkve Svetog Arhangela Mihaila čitano je jevanđelje, a zatim je izveden bogat kulturno-umjetnički program i posluženje za učesnike.

mitropolit amfilohije na litiji u herceg novom povodom spasovdana

Sa Belaviste učesnici litije spustili su se stepenicama na Škver da bi drugo jevanđelje bilo čitano na plaži kod Jahting kluba. Predivan je osjećaj bilo vidjeti učesnike koji su kao nekada voz u koloni išli trasom nekadašnje pruge i bili živa kompozicija koja je išla obalom, a zatim ka crkvi Svetog Nikole na Toploj gdje je u porti rezidencije Ljubibratić čitano po redu treće jevanđelje. Na najljepši način povezana je vjera, sport i ostale djelatnosti jer su se u koloni našli fudbaleri Obilića kao ekipa i pojedinačno kao jedinke drugi sportisti iz Herceg Novog. Bila je to kolona privrženih sportu ali i svoj vjeri, kao i svom gradu koji je nastavio svoju tradiciju i koji je litijom kao divnim ugođajem za oči čestito slavljenicima veliki jubilej.

spasovdanska litija herceg novi (2)

Sinoć se čula i ideja da litija kroz grad za Spasovdan ide svake godine jer je to, kako organizatori kažu, nekad bio krsna slava grada i tradicija koja nekom nije odgovarala. Juče su svojim dostojanstvom i svojim ponašanjem, Novljani, pokazali da se tradicije, barem one lijepe, ne smije odreći.